Σάββατο , 25 Μάιος 2024
Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την κατάσταση στη Μόρια

Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την κατάσταση στη Μόρια – Newsbeast

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Μόρια βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της κύρωσης τριών συμφωνιών της Ελλάδος με Ρωσία και Ισραήλ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και με τη Βουλγαρία για κοινούς διασυνοριακούς ελέγχους.

Τόσο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, απέρριψαν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για όσα συνέβησαν στην περιοχή και για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, ενώ τόνισαν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συναίνεσης.

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο και ελέγχει τα σύνορα. Το μεταναστευτικό όμως έχει πλέον στοιχεία εθνικής κρίσης. Χρειάζεται πολιτική ομοψυχία, εθνική συναίνεση γιατί έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά έχουμε την Ευρώπη κοντά μας», και έστειλε σαφές μήνυμα ότι «στη Μόρια, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται για την ανακάλυψη των πρωτοαιτιών και σύντομα θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη».

«Να απελαθούν άμεσα αυτοί που έβαλαν τη φωτιά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε παρέμβαση του, ζήτησε «να απελαθούν άμεσα αυτοί που έβαλαν τη φωτιά στη Μόρια», ενώ επιτέθηκε τόσο στη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να αντιληφθείτε το πρόβλημα. Όταν πήγαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη φωτιά, οι λαθρομετανάστες τους πετούσαν πέτρες. Τώρα το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει 200 εκ. ευρώ για να ξανακάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες είχαν αναρτήσει πανό στη Λέσβο που έγραφε ότι θα σας κάψουμε», ανέφερε.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του «να μεταφερθούν ταχύτατα σε ακατοίκητα νησιά που θα έχουν οργανωμένες δομές για να μην υπάρξουν μεταναστευτικές εκρήξεις, όπως στη Μόρια» ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε υποδομές επειδή η Αριστερά έχει μια φιλανθρωπία για τα αδέσποτα».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί είναι ένα εθνικό θέμα. Τα ακατοίκητα νησιά και όχι τα ακατοίκητα μυαλά, είναι μια λογική λύση», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, παρενέβην ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου, αντιτείνοντας ότι «από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λήφθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και για τον κόσμο και για τους μετανάστες ενώ με πρόσθετο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται αυτοτελές Αστυνομικό Τμήμα για να εποπτεύει τη περιοχή».

«Αυτή η εικόνα χθες, δεν είναι Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για «πολύ βαριά και τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Μόρια τα οποία ήταν απόρροια μιας προδιαγεγραμμένης πορείας με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Η αδικαιολόγητη αυτή εξέλιξη δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι συνεπάγεται και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Πέρσι ο κ. Χρυσοχοίδης, όταν επισκέφθηκε τη Μόρια, δήλωσε την ικανοποίηση του για τη κατάσταση που βρήκε και που χθες έγινε παρανάλωμα του πυρός. Οι εικόνες με τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο μας κάνουν να ντρεπόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε: «Αυτή η εικόνα χθες, δεν είναι Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η Μόρια παραδόθηκε στις φλόγες και πράγματι είναι αποτέλεσμα εμπρηστικού μηχανισμού, αλλά είναι του εμπρηστικού μηχανισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

«Το πρόβλημα με τους μετανάστες και τη Μόρια είναι πολύ μεγάλο και είναι αποτέλεσμα του δόγματος των ανοιχτών συνόρων που εσείς υιοθετήσατε. Όταν παραλάβαμε εμείς δεν υπήρχαν έτοιμες δομές για να τους πάμε. Οι παραβιάσεις των συνόρων έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Σπήλιου Λιβανού. «Οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν πρέπει να πυροδοτούμε άλλο την κατάσταση. Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα, ανθρωπισμού, προστασίας της δημόσιας υγείας και κυρίως εγείρουν θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας. Είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες όσοι τα δημιούργησαν. Ο σεβασμός στην έννομη τάξη είναι αναγκαίος για κάθε αιτούντα άσυλο», υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο «για προφητική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν δύο μήνες με την αναφορά που είχε καταθέσει για τις προσφυγικές δομές και το κίνδυνο που υπήρχε και που φαίνεται σήμερα να επαληθεύεται».

Για τεράστιες ευθύνες, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, «για τη τραγική κατάσταση στη Μόρια με 13.000 ψυχές να ζουν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την παραβίαση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να εξυπηρετηθούν οι ξενοδόχοι, για την άθλια συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεχίζει η ΝΔ. Εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα για να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες της Μόριας, να ελεγχθούν για κορονοϊό και όσοι είναι θετικοί να μπουν σε καραντίνα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Διαφορετικά η κατάσταση με νέα κλειστά ΚΥΤ δεν θα αντιμετωπιστεί. Δεν μπορεί τα νησιά του Αιγαίου να μετατραπούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γεωργιάδης, καταλόγισε ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ. «Τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια ήταν αναπόφευκτο να συμβούν όταν 13.000 ψυχές στοιβάζονται σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νομοτελειακά θα συνέβαιναν αυτά που είδαμε χθες στη Μόρια και έχουν ευθύνες οι κυβερνήσεις που την έχτισαν και την μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επανέλαβε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Εμείς αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες ας μην μπούμε σε μία ανέξοδη διαμάχη. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν κοντά στους μετανάστες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι και οι μετανάστες και οι κάτοικοι της Λέσβου θα έχουν τη στήριξη της πολιτείας. Ήδη από χθες μεταφέρθηκαν 408 ασυνόδευτα παιδιά σε ασφαλείς περιοχές ενώ όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στο κορονοϊό θα έχουν ιατρικές παροχές», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων και των κατοίκων της περιοχής. Το συμβάν στη Μόρια ενισχύει τη σταθερή αποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης. Έχει ξεκινήσει ο άξονας της διεθνοποίησης του προσφυγικού που βασίζεται στην αποσυμφόρηση των νησιών. Για πρώτη φορά υπάρχει θετικό ισοζύγιο μεταξύ αφίξεων και αποχωρήσεων.

Αναδεικνύεται η σημασία των κλειστών δομών με ανθρώπινες συνθήκες. Είναι σαφές ότι τέτοιας έκτασης ταραχές δεν θα γίνουν ανεκτές. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι απαραίτητος για την απονομή του ασύλου. Χρειάζεται εθνική συναίνεση και οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.

«Η κυβέρνηση αυτή κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο με τις επιλογές της. Έφερε το απόλυτο αδιέξοδο στα νησιά με συνθήκες για μετανάστες και κάτοικους που ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν υπάρχουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής επιλογής της ΝΔ να έχει στη Μόρια η Ελλάδα ένα γκέτο αποθήκης ψυχών», αντέδρασε ο κ. Ραγκούσης.

«Το πρόβλημα στη Μόρια υπάρχει από το 2015 και από τότε όλοι μιλούσαμε για υγειονομική βόμβα. Δεν έχουμε όμως ακόμα στρατηγικό εθνικό σχέδιο και το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Καμίνης. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε τα όσα είπε ο κ. Λιβανός σχετικά με το θετικό ισοζύγιο στον αριθμό των μεταναστών που φεύγουν από την Ελλάδα σε σχέση με αυτούς που εισέρχονται.

«Το ισοζύγιο αφίξεων – αποχωρήσεων είναι πράγματι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, όμως η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια για τη σύνθεση αυτών που αποχωρούν, οι οποίοι το 80% είναι Αλβανοί υπήκοοι και όχι μετανάστες και πρόσφυγες που ήρθαν από Τουρκία. Αυτό είναι το πρόβλημα και για αυτό πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», σχολίασε ο κ. Καμίνης.

Στο επίκεντρο και τα ελληνοτουρκικά

Επίθεση στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παρασκηνιακές συζητήσεις με τη Τουρκία χωρίς να ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί της Αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε ο κ. Βελόπουλος.

«Όταν το κόμμα μας υποστήριζε ότι γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις με τη Τουρκία, η κυβέρνηση το κατηγορούσε ότι υιοθετεί τη τουρκική προπαγάνδα. Χθες στο Βερολίνο, καταλήξαμε σε έγγραφη συμφωνία. Είναι θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού να λέει ψέματα στους αρχηγούς των κομμάτων. Εύχομαι να μην υπογράψετε κάτι με παράνομες διεκδικήσεις, γιατί το μόνο που θα κάνετε είναι να τις νομιμοποιήσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λιβανού, που αντέτεινε ότι «όταν ο πρωθυπουργός δίνει μια τιτάνια μάχη για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί».

«Η τιτάνια αυτή προσπάθεια του πρωθυπουργού έφερε αποτελέσματα. Μετράμε μόνο επιτυχίες στον εθνικό μας στόχο. Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του αναφέρθηκε σε ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Κανένα ψέμα και καμία μομφή. Πρέπει να αποδείξουμε όλοι μαζί, ως έθνος ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε.


Πηγή