Δευτέρα , 19 Απρίλιος 2021

«Στην επικαιρότητα ξανά το θέμα της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ»

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα όσο και την ΠΓΔΜ, αλλά και πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού, ειδικά αν βρίσκονται στην… ευρύτερη γειτονιά, όπως η Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το ζήτημα ασχολείται η εφημερίδα «Il Manifesto», που αναφέρει ότι «επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της νέας ονομασίας που θα πρέπει να υιοθετήσει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Συμπληρώνεται, μάλιστα, ότι «αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στον Νταβός με τον ομόλογό του από τη FYROM, Ζόραν Ζάεφ, και στο επίκεντρο της συνομιλίας τους θα είναι η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δυο χώρες», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη «Manifesto» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Σκοπιανό είναι ότι «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να σταθεροποιηθεί η περιοχή των νοτίων Βαλκανίων και να αποφευχθούν μελλοντικές εντάσεις». Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρεται στις πέντε ονομασίες που, όπως προκύπτει, έχουν προταθεί από τον Μάθιου Νίμιτς, όπως και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο γράφει ότι σύμφωνα με την αστυνομία οι συμμετέχοντες ήταν ενενήντα χιλιάδες, ενώ κατά με τους διοργανωτές, ξεπέρασαν τις τριακόσιες χιλιάδες.

Τέλος, με αναφορά στη συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης αυτής, η «Manifesto» υπογραμμίζει: «Η διαπραγμάτευση προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και σε πολλούς κεντρώους αλλά και αριστερούς ψηφοφόρους, που επιθυμούν να επιτευχθεί μια ευνοϊκή για την Ελλάδα, λύση. Και από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αφήνεται να διαρρεύσει ότι η κεντροδεξιά Νέας Δημοκρατίας (η οποία σήμερα δείχνει αντίθετη σε αυτή την διαπραγμάτευση), όταν το 2008 κυβερνούσε, είχε ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας για την FYROM, και με τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

Είναι πολύ πιθανό, στο τραπέζι της διαμεσολάβησης να πέσουν και άλλες προτάσεις, με διαφορετικές ονομασίες. Αλλά στο μεταξύ, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, θα ήταν σαφώς όλα πιο απλά αν στα Σκόπια σταματούσαν να κάνουν ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές σε δήθεν δεσμούς τους με τον Μεγαλέξανδρο, οι οποίοι προκύπτει να είναι, αναμφίβολα, αποκύημα της φαντασίας».

localStorage.clear();


Πηγή