Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Στο Μόναχο σήμερα ο Μητσοτάκης -Συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές, λίγο πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν

Για τη Γερμανία θα αναχωρήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πάρει μέρος στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Στις επαφές που θα έχει ξεχωρίζει η συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ενώ παρόντες στη συνάντηση, αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και το μέλος της Επιτροπής, Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κάνει διαχείριση ήττας -Δείχνει ότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Μητσοτάκης: Πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης Ελλάδα-Βουλγαρία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η διακομματική αναγνώριση που υπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικός σύμμαχος της χώρας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων έναντι τις προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, ενώ έχει βάλει φρένο στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, θέτοντας ως όρο την μη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν εγκαινιαστεί την Τρίτη ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν τη Δευτέρα

Κατά την παρουσία του στο Μόναχο ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως σημειώνουν συνεργάτες του.

Ομιλία Μητσοτάκη για τη Μετανάστευση

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει το απόγευμα σε συζήτηση για τη Μετανάστευση με τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες». Εκεί, αναμένεται να επαναλάβει ότι η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και ότι απαιτείται η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε., κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναγνωρίστηκαν βασικές ελληνικές θέσεις που αφορούν τόσο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. όσο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.


Πηγή