Αρχική Ειδήσεις Στο σκαμνί ο Αμερικανός πάστορας που κατηγορείται για τρομοκρατική δραστηριότητα

Στο σκαμνί ο Αμερικανός πάστορας που κατηγορείται για τρομοκρατική δραστηριότητα

6


Η δίκη του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατική» δραστηριότητα, ξεκίνησε σήμερα. Μάλιστα, η κράτησή του στην Τουρκία είναι ο λόγος που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τροφοδοτείται μια ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Ο Μπράνσον διεύθυνε με τη σύζυγό του, Νορίν, μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη επί περίπου είκοσι χρόνια, προτού συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Η δίκη του διεξάγεται στην Αλιάγα της Σμύρνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Μπράνσον, κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, τονίζοντας ότι εκείνη είχε φυλακιστεί άδικα.

localStorage.clear();Πηγή