Συρία: Χάος με πάνω από 120 νεκρούς στις μάχες μεταξύ ΙΚ και κουρδικών δυνάμεων γύρω από φυλακή | ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στη Συρία, στις μάχες γύρω από τη φυλακή Γκουαϊράν.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συγκεκριμένης φυλακής, στη βορειοανατολική Συρία, μία από τις μεγαλύτερες όπου κρατούνται τζιχαντιστές και η οποία φυλάσσεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Στις μάχες που μαίνονται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 120 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαχητές, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, «77 τζιχαντιστές και 39 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί».

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος πήγε να βγάλει από φυλακή 3.500 τζιχαντιστές -Σκοτώθηκαν 39, απέτυχε η προσπάθεια

Συρία: Επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε φυλακή -Σφοδρές μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας

Στο μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με τη βοήθεια αμερικανικών στρατευμάτων έσφιξαν σήμερα τον κλοιό γύρω από τη φυλακή, επεσήμαναν σήμερα αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 70 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από την επίθεση του ΙΚ στη φυλακή. Τζιχαντιστές πυροδότησαν τη βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκίνητο κοντά στην πύλη της φυλακής που βρίσκεται στην επαρχία Χασακέ, με αποτέλεσμα δεκάδες κρατούμενοι να δραπετεύσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι SDF αρχικά ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν την απόδραση και ότι συνέλαβαν 89 αντάρτες, όμως αργότερα παραδέχθηκαν ότι οι κρατούμενοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους άλλες πτέρυγες της φυλακής.

Συρίας: Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη φυλακή Γκουαϊράν

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξει τις SDF.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή Γκουαϊράν. Οι συγγενείς πολλών κρατουμένων καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μικρά παιδιά και άλλους που συνελήφθησαν χωρίς στοιχεία ή με την κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη στρατολόγηση των SDF.

Οι περισσότεροι Άραβες κρατούμενοι παραμένουν στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν περάσει από δίκη, τροφοδοτώντας την οργή των μελών φυλών που κατηγορούν τις κουρδικές δυνάμεις για διακρίσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι SDF κρατούν περίπου 12.000 άνδρες και αγόρια που πιστεύεται ότι συνδέονται με το ΙΚ, περιλαμβανομένων 2.000 με 4.000 ξένων μαχητών περίπου 50 εθνικοτήτων. Χιλιάδες άλλοι κρατούνται σε μυστικά κέντρα, όπου τα βασανιστήρια είναι κανόνας, καταγγέλλουν οργανώσεις. Από πλευράς SDF, πάντως, διαψεύδονται οι κατηγορίες αυτές.


Πηγή