Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024

Σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν, τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής και μέτρα μήνα-μήνα

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική ανάσχεσης της ακρίβειας, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη 5 προγράμματα επιδοτήσεων στην Ελλάδα, ενώ πλέον μπαίνει τέλος και στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. «Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία

Ερωτηθείς για τα θέματα της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει είναι σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού και ήταν σε θέση να τα πάρει γιατί έχει επαναφέρει δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών και αναφέρθηκε στο power pass, το fuel pass που μειώνει σημαντικά τις τιμές της βενζίνης και στο γεγονός ότι συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», είπε και παράλληλα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους στην αγορά. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Η ισοτιμία δολαρίου εδώ δεν δουλεύει υπέρ μας. Δεν μπορεί όμως οι τιμές να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές», υπογράμμισε.

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα στήριξη σε καύσιμα και ρεύμα από το φθινόπωρο

Μέσα στην εβδομάδα ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε βέβαιος πως μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του 2022 δήλωσε .

Επισήμανε, ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι θα χρειαστεί νέα στήριξη για τα καύσιμα και το επόμενο τρίμηνο μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, αν η κατάσταση παραμείνει ίδια. Επίσης, ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να υπάρξει και νέα παρέμβαση για το ρεύμα, αν ανεβούν κι άλλο οι τιμές, ενώ παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων σημειώνοντας πως αν επιλεγεί να δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας θα αποκλειστεί κάποια άλλη στήριξη.

Μήνα – μήνα για νέα μέτρα στήριξης

Οπως είχε γράψει και το iefimerida.gr μήνα-μήνα θα πηγαίνει, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστώνει εάν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος άρα και δυνατότητα νέων μέτρων στήριξης. «Με αυτά τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει ως τώρα παραμένουμε εντός των φετινών δημοσιονομικών στόχων», ανέφερε αρμόδια πηγή, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για το νέο γύρο επιδότησης των καυσίμων.

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής -Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023.
Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο.
Τελικός στόχος των ρυθμίσεων είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.

Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:

 • Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
 • Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
 • Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
 • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Οι 5 επιδοτήσεις για καύσιμα, ρεύμα και ηλεκτρικές συσκευές

Σε εξέλιξη πάντως βρίσκονται 5 προγράμματα επιδοτήσεων. Πρόκειται για:

 1. Το «Power Pass» για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος
 2. Το «Fuel Pass 2» για την επέκταση της κάρτας καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
 3. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών
 4. Την επιδότηση στο diesel
 5. Τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα

1) Το Power Pass

Για όλα τα ΑΦΜ είναι ανοιχτή πλέον η πλατφόρμα του Power Pass για την επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι, το ποσό της επιδότησης, το οποίο ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας, μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 600 ευρώ, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Power Pass θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, σε πέντε ημέρες από σήμερα.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, μέσω του vouchers.gov.gr, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.).

Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

2) Το «Fuel Pass 2»

Χορηγείται κατά τον μήνα Ιούλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    • Επιλέξιμα (δικαιούχοι) είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.
    • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
    • Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
    • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
    • Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).
    • Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 80 ευρώ για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
    • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 100 ευρώ (85 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
    • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 30 πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα) σε ηπειρωτική και 70 ευρώ (55 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.
    • Συνεπώς, η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

3) «Αλλάζω Συσκευή»: Ήδη προς απόσυρση 177.000 συσκευές

Με καταιγιστικό ρυθμό υποβάλλονται αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που τρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το iefimerida.gr, υπενθυμίζεται, δημοσιοποίησε έναν αναλυτικό οδηγό για το ποια ψυγεία και κλιματιστικά μπορεί να αποσύρει ένα νοικοκυριό. Σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ, δηλαδή σε διάστημα 40 ωρών από την «πρεμιέρα» της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί 155.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 96.000 (δηλαδή το 62%) είναι ήδη ολοκληρωμένες. Οι υπόλοιπες είναι ενεργές, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη τις επεξεργάζονται οι δυνητικοί δικαιούχοι.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 177.400 ηλεκτρικές συσκευές. Οι περισσότερες αιτήσεις (74.000) ήταν από τη 2η εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ) και ακολουθεί με 58.800 αιτήσεις η 1η εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ).

4) Η επιδότηση στο diesel

Επεκτείνεται η επιδότηση πετρελαίου Κίνησης (Diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες.

Εντός Αυγούστου 2022 επιστρέφεται ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022. Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της επιστροφής για το έτος 2022 εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

5) Τι ισχύει με τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα

Για τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα που ήδη «τρέχει», και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις Ιουνίου (από 1/6/2022 – 30/6/2022), ισχύουν τα εξής:

Οικιακά Τιμολόγια 

Για τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου: 

 • 0,185€/kWh για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης  
 • 0,140€/kWh για μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh 
 • 0,100€/kWh για μηνιαία κατανάλωση >300kWh 

Για τις παροχές μη κύριας κατοικίας 

 • 0,100€/kWh ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης 

Για πελάτες ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) 

 • 0,195€/kWh χωρίς όριο κατανάλωσης και χωρίς κριτήριο 1ης κατοικίας  

Για πελάτες ενταγμένους σε Τιμολόγια Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) 

 • 0,195€/kWh χωρίς όριο κατανάλωσης και χωρίς κριτήριο 1ης κατοικίας  

Μη Οικιακά (Εμπορικά) Τιμολόγια

 • 0,100€/kWh για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση) και χωρίς όριο κατανάλωσης.  
 • επιπρόσθετη επιδότηση 0,050€/kWh ειδικά για τιμολόγια με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος. Συνολικά θα επιδοτούνται με 0,150€/kWh. 

Μπορείς να δεις εδώ τι ισχύει αναλυτικά για την κρατική επιδότηση στα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση Ιουνίου 2022.


Πηγή