Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023

Ταγιάνι: Χρειαζόμαστε hotspots για πρόσφυγες εκτός της Ε.Ε.

Την ανησυχία του για τη συνοχή της Ευρώπης εξέφρασε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, λέγοντας: «Εάν κάθε κράτος-μέλος δρα βάσει των δικών του συμφερόντων, τότε η Ένωση θα διαλυθεί».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ταγιάνι απηύθυνε έντονη προειδοποίηση στα κράτη-μέλη για τους κινδύνους του εγωισμού στην προσφυγική πολιτική. «Η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα, που βρίσκονται σε διένεξη για το θέμα, ο πρόεδρος του ΕΚ τους θύμισε ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα «αμιγώς γερμανικό πρόβλημα». Όπως είπε, η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται εξίσου υπό πίεση. «Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι τώρα οι εθνικές λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική».

Η σταθερότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τη σταθερότητα της Γερμανίας, προσέθεσε. Ο ίδιος τάσσεται κατά «μέτρων στα εσωτερικά σύνορα» και υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται εκτός και όχι εντός της Ε.Ε. «Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αιτίας των προσφυγικών ροών».

«Χρειαζόμαστε hotspots για πρόσφυγες εκτός της Ε.Ε.», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί δύο τέτοια κέντρα στα Βαλκάνια, για παράδειγμα στην Αλβανία ή στην ΠΓΔΜ . «Και χρειαζόμαστε δύο ή τρία τέτοια κέντρα και στην Αφρική». Η Λιβύη, θεωρεί, είναι μία χώρα-κλειδί, που πρέπει να σταθεροποιηθεί επειγόντως. «Στον Νίγηρα, στην Τυνησία και στο Μαρόκο θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να δημιουργηθούν hotspots» πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

localStorage.clear();


Πηγή