Τρίτη , 26 Ιανουάριος 2021

Τα «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς»

H ταινία- ντοκιμαντέρ « αποτύπωμα» της περιόδου της Γερμανικής κατοχής στην Κρήτη με τίτλο τα «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς», παρουσιάσθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δημόσια προβολή στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η ταινία, διάρκειας 66 λεπτών, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 20ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είναι παραγωγής 2018 και αναφέρεται στην εκτέλεση 23 αμάχων και την λεηλασία του Κακοπέτρου στον δήμο Πλατανιά Χανίων από τις δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής, τον Αύγουστο του 1944 , όπως την βίωσαν πέντε επιζώντες από τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Ανάμεσα τους και μια μητέρα που αφού οι Γερμανοί εκτέλεσαν τα 4 παιδιά της την ανάγκασαν σε όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας να μαγειρεύει για αυτούς.

Την ταινία σκηνοθέτησαν ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης και η Βίκυ Αρβελάκη.

«Η ταινία προβάλλεται στο «σπίτι» της στα Χανιά. Η ιστορία μας ζωντανεύει ξανά 74 χρόνια μετά», τόνισε η κ Αρβελάκη, ενώ ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: « Η ταινία είναι μια αποτύπωση της ιστορίας μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου».

Στην παρουσίαση της ταινίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και ο Μητροπολίτης Κισσάμου – Σελίνου Αμφιλόχιος .

«Η Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια για την προβολή της ιστορίας του τόπου μας», ανέφερε ο κ Αρναουτάκης.

Αποτελεί παραγωγή από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, συμπαραγωγή της cosmote tv με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Πλατανιά Χανίων και άλλων φορέων του νησιού.

localStorage.clear();


Πηγή