Παρασκευή , 27 Ιανουάριος 2023
Φονικές πλημμύρες στην Ινδία: Τουλάχιστον 84 νεκροί στο κρατίδιο Άσαμ

Τουλάχιστον 84 νεκροί στο κρατίδιο Άσαμ – Newsbeast

Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, όπου σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Από τον Μάιο οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 2,75 εκατομμύρια ενώ πνίγηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες και εννέα ρινόκεροι που ανήκουν σε σπάνιο είδος.

Τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση: τις πλημμύρες εν μέσω κορονοϊού και τον συνωστισμό χωρικών, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σε καταφύγια.

«Είναι δύσκολο να ισχύσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν οι άνθρωποι παίρνουν εντολή να εγκαταλείψουν περιοχές στις οποίες υπάρχει άνοδος της στάθμης των υδάτων» δήλωσε μέλος της δύναμης διαχείρισης της κρίσης με τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό αυτό κρατίδιο. «Ζητούμε από τους ανθρώπους τουλάχιστον να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα καθαρό πανί».

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπραχμαπούτρα αναμένεται να ανέβει κατά 11 εκατοστά, δύο εβδομάδες μετά την υπερχείλισή του που βύθισε στα νερά περισσότερα από 2.500 χωριά.

Το Άσαμ, γνωστό για τις φυτείες τσαγιού, πλήττεται από πλημμύρες κάθε φορά την εποχή των βροχοπτώσεων παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχό τους, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν διεφθαρμένους αξιωματούχους για την υπεξαίρεση πόρων που προορίζονται για αντιπλημμυρικά έργα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την κακή κατασκευή αναχωμάτων τα οποία συχνά διαλύονται.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισε επίσης το Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός ινδικών ρινόκερων, οι οποίοι έχουν ένα κέρας. Εκεί ζουν 2.500 ρινόκεροι με ένα κέρας, ενώ ο πληθυσμός αυτού του είδους υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 3.000.

«Εννέα ρινόκεροι πνίγηκαν και περισσότερα από 100 άλλα ζώα έχουν σκοτωθεί» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ατούλ Μπόρα, ο οποίος εκπροσωπεί το Καζιράνγκα στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Καθώς το πάρκο βρίσκεται βυθισμένο στα νερά, ρινόκεροι, ελέφαντες και ελάφια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε δρόμους και σε ανθρώπινους οικισμούς.


Πηγή