Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023

Τουρκία: Φιλοδοξεί διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών με το Καζακστάν -Υπέγραψαν 15 συμφωνίες οι δύο χώρες

Η Τουρκία και το Καζακστάν φιλοδοξούν να αυξήσουν τον όγκο των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια, όπως επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αξιολογήσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Καζακστάν Καζίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ στην Άγκυρα.

«Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Καζακστάν ξεπέρασε τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Επομένως, υπερβήκαμε τον στόχο των 5 δισεκ. δολαρίων που είχαμε θέσει βραχυπρόθεσμα. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας για 10 δισεκατομμύρια με ταχύτατα βήματα», είπε ο Ερντογάν.

Κ. Φίλης στο iefimerida: Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία, αλλά να μην περνάμε στα ψιλά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Τουρκία: Δημοσκόπηση-χαστούκι για τον Ερντογάν -«Δεν μπορεί να ανορθώσει την οικονομία», λέει το 60% των πολιτών

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία και το Καζακστάν έχουν αναγάγει τη συνεργασία τους σε ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον περιφερειακό αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνική επίλυσή της. «Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύ σημαντικό στρατηγικό εταίρο του Καζακστάν». Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Καζακστάν, είπε ο Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι ο λαός του Καζακστάν δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τοκάγεφ στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τουρκία – Καζακστάν: Υπέγραψαν 15 συμφωνίες

Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν 15 συμφωνίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς των μεταφορών, της αμυντικής βιομηχανίας, της τεχνολογίας, του εμπορίου, της γεωργίας, της παιδείας και του πολιτισμού.


Πηγή