Πέμπτη , 11 Αύγουστος 2022

Το ΑΧΕΠΑ διαψεύδει ότι άστεγος έσπασε χέρι θυρωρού στο νοσοκομείο

Αύξηση των φαινομένων βίας στα νοσοκομεία σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών καταγγέλλει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι προχτές στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, άστεγος έσπασε το χέρι θυρωρού γιατί τον εμπόδισε να μπει στο νοσοκομείο. Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Τάσος Σπανός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε την καταγγελία, λέγοντας ότι αν είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό θα το γνώριζε.

Παράλληλα, ο κ. Σπανός ανέφερε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί στο ΑΧΕΠΑ φαινόμενα βίας από αστέγους και ότι κάποια φαινόμενα βίας σημειώνονται σποραδικά, κυρίως στις εφημερίες, από πολίτες που προσέρχονται στο νοσοκομείο λόγω εκνευρισμού.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι γίνονται διαρρήξεις σε αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, ο κ Σπανός παραδέχτηκε ότι γίνονται. «Το νοσοκομείο βρίσκεται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Δίπλα ακριβώς στο νοσοκομείο υπάρχει σταθμός του ΟΚΑΝΑ. Η παραβατικότητα τα βράδια είναι δεδομένη για όλο το χώρο του Πανεπιστημίου. Έχουμε επανειλημμένα αποταθεί και η αστυνομία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει οποιαδήποτε, προληπτική έστω εμφάνιση, λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου» ανέφερε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για την ύπαρξη 50 και πλέον αστέγων που κοιμούνται τα βράδια στους χώρους του νοσοκομείου και αφοδεύουν στους διαδρόμους, ο κ. Σπανός απάντησε ότι άστεγοι υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και ότι στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 15 και όχι 50. Παραδέχτηκε ότι αυτοί ουρούν και αφοδεύουν σε υπόγειους χώρους του νοσοκομείου, παρότι υπάρχουν τουαλέτες.

«Εδώ και περίπου τρεις μήνες, έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τις γνωστότερες ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με ζητήματα των αστέγων και με τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Κάναμε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και περιποίησης στο πλαίσιο μιας ήπιας εθελοντικής απομάκρυνσης από τους χώρους του νοσοκομείου, περίπου 15 αστέγων που κυκλοφορούν μέσα στο ΑΧΕΠΑ. Από αυτούς τους ανθρώπους, πολλές φορές έχουμε συμβάντα που έχουν σχέση με ούρηση και αφόδευση σε διάφορους χώρους των υπογείων του νοσοκομείου, παρά τις τουαλέτες που υπάρχουν . Αυτό είναι μια κατάσταση που τη βιώνουν και σε άλλα νοσοκομεία . Εκείνο που έχουμε αποφασίσει εμείς ως διοίκηση, και πιστεύω και όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι ότι δεν πρόκειται να διώξουμε με βίαιο τρόπο όλους αυτούς τους ανθρώπους. Μπήκαμε σε μια διαδικασία ενός προγράμματος τρίμηνης διάρκειας, το οποίο τελειώνει στο τέλος του μήνα . Βάσει του μνημονίου που υπογράψαμε, θα κάνουμε μία εκτίμηση όλου του προγράμματος με τους υπεύθυνους που ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια με αυτά τα θέματα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Θεσσαλονίκης για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε με έναν τρόπο που να αρμόζει στη σημερινή κοινωνία σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό μας, να δούμε πόσο μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα» πρόσθεσε ο κ. Σπανός

Τελος, επισήμανε ότι αν η ΠΟΕΔΗΝ επιθυμεί την βίαιη έξωση των αστέγων από το νοσοκομείο, ο ίδιος διαφωνεί. «Αν η ΠΟΕΔΗΝ νομίζει ότι αυτό θα φέρει το ΕΣΥ σε καλύτερο σημείο τι να πω; Εχουμε απόλυτη διαφωνία. Δεν πρόκειται ποτέ βιαίως να βγάλουμε τους αστέγους μέσα από το νοσοκομείο . Βιαίως ποτέ. Είναι ένα μέτρο που δεν είναι ανθρώπινο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Σπανός.

localStorage.clear();


Πηγή