Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Το θαύμα της επιστήμης: Γιατροί θεράπευσαν παιδί από κληρονομική και θανατηφόρο ασθένεια πριν καν γεννηθεί!

Γιατροί στις ΗΠΑ κατάφεραν να θεραπεύσουν ένα έμβρυο από μια σπάνια και θανατηφόρα, η οποία σκότωσε δύο από τα αδέλφια του, στην πρώτη τέτοια επέμβαση στον κόσμο.

Η Ayla Bashir από το Οντάριο, το βρέφος που σήμερα είναι 16 μηνών χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και την εξέλιξη της επιστήμονης, έλαβε πριν καν γεννηθεί μια ενζυμική θεραπεία που έγινε με ένεση στο στομάχι της μητέρας της.

Η μικρή Ayla έπασχε από τη βρεφική νόσο Pompe, μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο που καθιστά ένα ένζυμο υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Η Ayla Bashir με τους γονείς της στο νοσοκομείο / Φωτογραφία: AP
Η Ayla Bashir με τους γονείς της στο νοσοκομείο / Φωτογραφία: AP

Το ένζυμο, η όξινη άλφα-γλυκοσιδάση (GAA), χρειάζεται για τη διάσπαση του γλυκογόνου, δηλαδή του αποθηκευμένου σακχάρου στα κύτταρα. Χωρίς αυτό, τα κύτταρα πλημμυρίζουν με γλυκογόνο και σταματούν να λειτουργούν, καταστρέφοντας τελικά τα κύρια όργανα.

Πώς διαπιστώθηκε η νόσος Pompe στο αγέννητο ακόμα παιδί

Η Ayla Bashir / Φωτογραφία: AP
Η Ayla Bashir / Φωτογραφία: AP

Και οι δύο γονείς του παιδιού έφεραν το γονίδιο για την πάθηση Pompe, με τις πιθανότητες τα παιδιά τους να κληρονομήσουν τη νόσο να ανέρχονται σε μία στις τέσσερις πιθανότητες.

Πράγματι, η κληρονομική διαταραχή από την οποία πάσχει η Ayla είχε ήδη σκοτώσει δύο από τις αδερφές της όταν εκείνες ήταν δυόμισι ετών και οκτώ μηνών αντίστοιχα.

Έτσι όταν η μητέρα της έμεινε έγκυος σε εκείνη, αποφάσισε να προχωρήσει σε προγεννητικό έλεγχο, διαπιστώνοντας ότι και αυτό το παιδί της έπασχε από τη νόσο Pompe.

Το φάρμακο που έσωσε τη ζωή της μικρής Ayla / Φωτογραφία: AP
Το φάρμακο που έσωσε τη ζωή της μικρής Ayla / Φωτογραφία: AP

Οι γιατροί έκαναν ένεση στη μητέρα της Ayla στο στομάχι έξι φορές με τα κρίσιμα ελλείποντα ένζυμα, τα οποία έφτασαν στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου.

Η καινοτομία των γιατρών ήταν η θεραπεία πριν τη γέννηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί καταφέρνουν να θεραπεύσουν έμβρυα, καθώς η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, είτε μέσω χειρουργικών επεμβάσεων για την αποκατάσταση ελαττωμάτων όπως η δισχιδής ράχη, κατάσταση στην οποία ο νωτιαίος μυελός δεν αναπτύσσεται σωστά, είτε μέσω μεταγγίσεων αίματος, είτε με φάρμακα.

Ο Δρ. Pranesh Chakraborty, μεταβολικός γενετιστής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ανατολικού Οντάριο, ο οποίος είχε ασχοληθεί επί χρόνια με την οικογένεια της Ayla είπε:

Η Ayla Bashir με τη μητέρα της και μία γιατρό / Φωτογραφία: AP
Η Ayla Bashir με τη μητέρα της και μία γιατρό / Φωτογραφία: AP

«Η καινοτομία εδώ δεν ήταν ούτε το φάρμακο ούτε η πρόσβαση στην κυκλοφορία του εμβρύου. Η καινοτομία ήταν ότι η θεραπεία έγινε νωρίτερα, ενώ το παιδί ήταν ακόμα στη μήτρα».

Αυτή τη στιγμή, η Ayla παίρνει φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού της συστήματος καθώς και εβδομαδιαίες ενέσεις ενζύμων που διαρκούν πέντε έως έξι ώρες.

Μέχρι να αναπτυχθεί μια νέα θεραπεία, η Ayla θα πρέπει να κάνει τις ενέσεις για το υπόλοιπο της ζωής της. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι θα ζήσει. Η μελέτη του περιστατικού δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine.


Πηγή

Thumbnails managed by ThumbPress