Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024
Το νέο τοπίο στα ενοίκια με το «κούρεμα» 40%

Το νέο τοπίο στα ενοίκια με το «κούρεμα» 40% – Newsbeast

Το τέλος της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον 30% των ενοικίων κατόπιν συμφωνίας του ιδιοκτήτη του ακινήτου με τον ενοικιαστή έφερε νωρίτερα  το νέο lockdown.

Το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% στα ενοίκια που ίσχυσε για πολλούς κλάδους κατά την πρώτη καραντίνα  μέχρι και τον Σεπτέμβριο επέστρεψε.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας θα πληρώσουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του Νοεμβρίου ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν άμεσα το 50% της ζημιάς που θα υποστούν από το «κούρεμα» του μισθώματος.

Ειδικότερα το νέο τοπίο στα ενοίκια μετά και την ενεργοποίηση του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας έχει διαμορφωθεί ως εξής:

–              Το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης του Νοεμβρίου μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% για όλες τις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή καθώς και για τις επιχειρήσεις πληττόμενων ΚΑΔ με βάση τη διευρυμένη λίστα του Απριλίου.

–              Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας καταβάλλουν το ενοίκιο Νοεμβρίου για την κύρια κατοικία τους μειωμένο κατά  40%.

–              Οι γονείς που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τα τέκνα τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από το σπίτι τους θα πληρώσουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν για το μήνα Νοέμβριο το 60% των ενοικίων λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος θα αποζημιωθούν άμεσα από το κράτος για το 50% του εισοδήματος που έχασαν. Αντί για συμψηφισμό με φόρους θα λάβουν το 50% της απώλειας. Τα χρήματα θα τα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός του Δεκεμβρίου και αφού θα έχουν υποβάλει δηλώσεις σε ειδική  ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με ενοίκιο  1.000 ευρώ το μήνα, με το υποχρεωτικό κούρεμα 40% θα εισπράξει για τον Νοέμβριο 600 ευρώ. Η ζημιά που θα έχει ανέρχεται σε 400 ευρώ αλλά περιορίζεται στα  200 ευρώ  αφού τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα τα καλύψει το  κράτος και θα τα δει το Δεκέμβριο στον τραπεζικό του λογαριασμό. Με βάση το μοντέλο που ίσχυε μέχρι πρότινος στην περίπτωση του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων ο ιδιοκτήτες κέρδιζε επιστροφή φόρου ίση με το 30% της ζημιάς που συμψηφιζόταν με οφειλές από το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δει μέχρι σήμερα την επιστροφή φόρου για τα «χαμένα» ενοίκια με το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα.


Πηγή