Κυριακή , 20 Ιούνιος 2021

Το ΝΑΤΟ εξετάζει διάφορες επιλογές για να εμπλακεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ, το οποίο κάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εμπλακεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, εξετάζει «διάφορες επιλογές», ιδίως έναν αυξημένο ρόλο στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε την Τετάρτη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της επίθεσης με ρουκέτες από το Ιράν εναντίον βάσεων όπου βρίσκονται ανεπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, ο Στόλτενμπεργκ φέρεται να συμφώνησε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «συμβάλει περισσότερο στην περιφερειακή σταθερότητα», όπως του ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος να πολεμήσουμε τη διεθνή τρομοκρατία δεν είναι πάντα η ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις μάχης ευρείας κλίμακας» είπε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αμερικανικά ΜΜΕ.

«Μερικές φορές αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, όμως ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτρέπουμε στις τοπικές δυνάμεις να πολεμούν την τρομοκρατία οι ίδιες» σημείωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενώ παράλληλα τόνισε: «Αυτό ακριβώς κάνουμε στο Αφγανιστάν, αυτό κάνουμε στο Ιράκ και σίγουρα μπορούμε να εξετάσουμε εάν μπορούμε να το κάνουμε παραπάνω, σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις»

«Μπορούμε επίσης να κάνουμε άλλα πράγματα» επισήμανε, χωρίς να θέλει να προχωρήσει σε άλλες «εικασίες» και είπε:

«Εξετάζουμε διάφορες επιλογές. Αυτό θα απαιτούσε μια πραγματική διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ και των 29 κρατών μελών του και πρέπει να το συζητήσουμε με τις χώρες της περιοχής».


Πηγή