Παρασκευή , 24 Μάιος 2024

Το iefimerida.gr στο Τατόι: Αστραπιαία καθαρίστηκε ο χώρος όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος [εικόνες]

Ολική μεταμόρφωση πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του Ναού της Αναστάσεως στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνο τη Δευτέρα.

Το iefimerida εξασφάλισε φωτογραφίες από τις πυρετώδεις προετοιμασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι. Πρωταρχικός στόχος είναι να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί των δέντρων από τον περίβολο της εκκλησίας και να καθαριστεί ο ευρύτερος χώρος ενόψει της ταφής και της έλευσης μελών βασιλικών οικογενειών απ’ όλη την Ευρώπη, καθώς τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή.
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από χθες, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόι
Οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόι

Από νωρίς το πρωί στο Τατόι, στα άλλοτε βασιλικά κτήματα, βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου προκειμένου να δουν από κοντά τις προετοιμασίες στους βασιλικούς τάφους. Η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα-Μαρία, ο γιος του Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάντνικ, ο μικρότερος γιος του Φίλιππος, καθώς και η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία έφτασαν στο Τατόι, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να επιθεωρήσουν ανενόχλητοι τον χώρο.

Εικόνες από τις προετοιμασίες για την ταφή του Κωνσταντίνου στο Τατόι

Από νωρίς το πρωί στο Τατόι έπιασαν δουλειά ειδικά συνεργεία προκειμένου ο περιβάλλον χώρος του Ναού της Αναστάσεως να διαμορφωθεί κατάλληλα για να την τελετή ταφής του Κωνσταντίνου, ενώ στο Τατόι θα βρεθούν και οι υψηλοί καλεσμένοι της οικογένειας από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο τέως βασιλιάς, μετά την εξόδιο ακολουθία, που θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών, θα ταφεί δίπλα στους γονείς του, στον πατέρα του Παύλο και στη μητέρα του Φρειδερίκη, η οποία ετάφη τελευταία στο Τατόι το 1981, όπως ήταν και η προσωπική του επιθυμία.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ταφή του Κωνσταντίνου

Από νωρίς το πρωί σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες και φορτηγά φτάνουν στο κτήμα προκειμένου οι εργασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθούν έως την Κυριακή.

Οπως φαίνεται και στις αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το iefimerida.gr έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες καλλωπισμού της περιοχής γύρω από τους βασιλικούς τάφους.

Απομακρύνονται από το σημείο και κομμένοι κορμοί δέντρων
Απομακρύνονται από το σημείο και κομμένοι κορμοί δέντρων

Παράλληλα απομακρύνονται και καμένοι κορμοί δέντρων καθώς το καλοκαίρι του 2021 η καταστρεπτική φωτιά που χτύπησε την Αττική προκάλεσε καταστροφές και στο Τατόι. Εξάλλου αυτές είναι εμφανείς καθόλη τη διαδρομή προς τα πρώην βασιλικά ανάκτορα, αλλά και σε κάποια σημεία μέσα σε αυτά.

Ο προαύλιος χώρος του Ναού της Αναστάσεως στο Τατόι
Ο προαύλιος χώρος του Ναού της Αναστάσεως στο Τατόι
Εκσκαφείς στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι
Εκσκαφείς στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι
Ο τάφος της ΟΛγας στο Τατόι
Ο τάφος της ΟΛγας στο Τατόι

Φωτογραφίες: iefimerida.gr


Πηγή