Τετάρτη , 6 Δεκέμβριος 2023

«Φρένο» στην οπαδική βία: Ξεκινούν αμέσως οι έλεγχοι, «τελειώνουν» οι σύνδεσμοι -Έκτακτη σύσκεψη στην ΕΛ.ΑΣ

Με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την οπαδική βία, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με θέμα το νέο πλαίσιο για να μπει αμέσως «φρένο» στη βία στα γήπεδα.

Το ζητούμενο, που έθεσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ήταν να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν στην άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων και στην άμεση εκκίνηση των ελέγχων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε την άμεση εφαρμογή των μέτρων. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων, που πλέον μπαίνουν σε κλοιό.

«Τελεσίγραφο»: Μέχρι αύριο οι προτάσεις των αστυνομικών διευθυντών

Η ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, και παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, είχε στόχο να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- γενικοί αστυνομικοί διευθυντές από διάφορες περιοχές της χώρας, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η Αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης ή το αργότερο την Παρασκευή.

Τα 4+2 μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσέφεριν, Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Νταβιντιάν

«Φρένο» στην οπαδική βία: Το παρασκήνιο των επαφών Μητσοτάκη με τις ΠΑΕ στο Μαξίμου -Τι αλλάζει στα γήπεδα

Να ξεκινήσουν αμέσως οι έλεγχοι

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για άμεση εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε αθλητικούς χώρους, οι γενικοί διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.

Κατά πληροφορίες, άπαντες συμφώνησαν ότι οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

Το παρασκήνιο των επαφών στο Μαξίμου

Η κρίσιμη ημέρα για τη νέα δέσμη μέτρων για την οπαδική βία ήταν η χθεσινή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ και κάποια που θα παραμείνουν στη «φαρέτρα», σε περίπτωση υποτροπής της κατάστασης.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η χθεσινή συζήτηση στο Μαξίμου έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όλοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους. Το κοινό σημείο ήταν η απόλυτη και ομόφωνη καταδίκη της βίας στα γήπεδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία, τα οποία βρήκαν άπαντες σύμφωνους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των επαφών στο Μαξίμου προτάσεις κατέθεσαν τόσο ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τοποθετήθηκε και η ΑΕΚ, επισημαίνοντας ότι είναι σύμφωνη με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Μηδενική ανοχή

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τους διοικητικούς ηγέτες των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική».

Νωρίτερα χθες, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσέφεριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως για να παταχθεί η βία στα γήπεδα, αλλά και τα ύστατα που θα ενεργοποιηθούν, αν κι εφόσον δεν αποδώσουν τα προαναγγελθέντα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έγιναν επιχειρησιακά σφάλματα από την ΕΛ.ΑΣ., τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει κοινό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους κατά της βίας, που υπό τον οπαδικό μανδύα γυρνά σε όλη την Ευρώπη και προχωρεί σε εγκληματικές ενέργειες με τις εκάστοτε στρατιές «οπαδών».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Κροάτη πρόεδρο, ο οποίος μέμφεται την ελληνική Δικαιοσύνη, και ξεκαθάρισε ότι δεν… ιδρώνει το αυτί της Ελλάδας, η οποία «είναι κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη. Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο, με έδρα την επίσημη ΠΑΕ» ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Η προηγούμενη ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Τα 4+2 μέτρα για την οπαδική βία

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ είναι τα εξής:

  1. Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  2. Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
  3. Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  4. Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

  1. Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  2. Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

Θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε, ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ενώ έστειλε μήνυμα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κροάτη πρόεδρο, κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη είναι η δράση κατά της οπαδικής βίας».

Πρόσθεσε ότι η οπαδική βία «μέχρι και τις σχέσεις των κρατών επηρεάζει. Σήμερα, που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup, θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική σύμπραξη οπαδών από όλες τις χώρες. Όμως μιλάμε για εγκληματικές ομάδες -έχει δίκιο ο Αλεξάντερ- που ταξιδεύουν την Ευρώπη με πρόσχημα το ποδόσφαιρο και κάνουν επιδρομές θανάτου».

Οι προτάσεις του Ολυμπιακού για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επαγγελματική διαιτησία, έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα γήπεδα

Επιστολή Αλαφούζου σε Τσέφεριν και Μητσοτάκη με προτάσεις για ΕΠΟ και ξένους διαιτητές

Παραδέχθηκε ότι «ούτε η πρόληψη, ούτε οι κανονισμοί λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει», και έριξε το… μπαλάκι σε «οπαδούς, διοικήσεις και ΜΜΕ» που δεν «προωθούν πάντοτε την ειρηνική σύμπραξη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν τα «αφεντικά» των ομάδων, φέρνοντάς τους προ των ευθυνών τους. «Τα κενά πρέπει να καλυφθούν. Δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας αν δεν βοηθήσουν και οι πρόεδροι. Και ειδικά των μεγάλων ΠΑΕ που ήρθαν εδώ κι έχουν χρέος να προστατέψουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους».


Πηγή