Παρασκευή , 1 Μάρτιος 2024

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα βγάζει συντάξεις σε δύο μήνες -Τσακλόγλου: Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει θαύματα

Τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει πετύχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την κατεύθυνση της έκδοσης των συντάξεων ανέλυσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την Ασφάλεια», ο κ. Χατζηδάκης ανέδειξε και το σημαντικό ζήτημα της αποκατάστασης των εκκρεμών υποθέσεων.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουν κλείσει οι εκκρεμείς συντάξεις των ετών 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020, ενώ από τη χρονιά του 2021 έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις, πλην 5.500, και για την τρέχουσα χρονιά έχουν βγει οι συντάξεις του 85% των αιτήσεων.

Στην Ελλάδα, πλέον, ο συνταξιούχος παίρνει σύνταξη σε δύο μήνες, όταν στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για ένα επίτευγμα που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. «Την ίδια στιγμή, τα εκκρεμή εφάπαξ είναι μόλις 9.132 και όχι 50.000 που υποστήριζε η αντιπολίτευση», όπως υπογράμμισε.

Χατζηδάκης: Το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν πραγματικές αυξήσεις

Στα πεπραγμένα του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε και το γεγονός ότι το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν πραγματικές αυξήσεις -μετά από 12 χρόνια, όπως είπε-, και επανέλαβε ότι αυτή η εξέλιξη αφορά όλο το φάσμα των συντάξεων.

Παραμένοντας στις δράσεις του υπουργείου τα τελευταία δύο χρόνια, εξήρε το ρόλο της ενιαίας τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου, το 1555, που, όπως τονίστηκε, έδωσε τέλος στα κατεβασμένα τηλέφωνα του παρελθόντος. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε τρία εκατομμύρια απαντημένες κλήσεις, ενδεικτικό των σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρει.

Τσακλόγλου: Η ανεργία στη χώρα πέφτει πολύ γρήγορα

Από την πλευρά του, ο Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει θαύματα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εστιάζοντας και στο πεδίο της ανεργίας, αναφέροντας ότι αυτή πέφτει πολύ γρήγορα.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στους ενιαίους πλέον κανόνες που υπάρχουν για την παροχή σύνταξης, που δεν είναι άλλο από το 62ο έτος της ηλικίας ανεξάρτητα αν πρόκειται για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος ο κ. Τσακλόγλου στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, σημείωσε ότι αυτά τα συστήματα απόδοσης συντάξεων αποδίδουν μεγαλύτερα ποσά στους συνταξιούχους, σε σχέση με το αναδιανεμητικό.

Μιχαηλίδου: Ο Προσωπικός Βοηθός είναι ένα εργαλείο αυτονομίας για τα άτομα που τον έχουν ανάγκη

Στη σύντομη παρέμβασή της, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εστίασε στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου και στάθηκε -μεταξύ άλλων- στον Προσωπικό Βοηθό για τα ΑμεΑ, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ένα εργαλείο αυτονομίας για τα άτομα που τον έχουν ανάγκη.

Συρεγγέλα: Η Ελλάδα στις 12 χώρες που συγκέντρωσαν βαθμολογία 100% στη νομική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Τέλος, η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα εστίασε στα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα γύρω από τη συμπερίληψη και την ισότητα στον εργασιακό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, το 2022, βρίσκεται ανάμεσα στις 12 χώρες που συγκέντρωσαν βαθμολογία 100% στη νομική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Την ίδια στιγμή, η γυναικεία ανεργία μειώθηκε από το 21,5% το 2019 σε 15% το 2022.


Πηγή