Πέμπτη , 1 Οκτώβριος 2020
Χωρίς λευκό καπνό το Εurogroup για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Χωρίς λευκό καπνό το Εurogroup για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν στις συνομιλίες τους, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε μερικά σημαντικά στοιχεία ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους επόμενους μήνες, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί ήθελαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το αν ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με φόρους που θα προορίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό ή αν θα πρέπει μόνο να αντλεί μετρητά από τον προϋπολογισμό για ολόκληρη την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, το μέγεθος του προϋπολογισμού της ευρωζώνης δεν συζητήθηκε, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε συμφωνία ούτε όσον αφορά το αν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση που η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε επιβράδυνση ή να βοηθά μόνο τις οικονομίες της ευρωζώνης να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να συγκλίνουν μεταξύ τους.

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», είπε ο Λεμέρ χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή