Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Άλτμαϊερ: Εντελώς απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτήρισε σήμερα ο Πέτερ Άλτμαϊερ, υπουργός Καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρομοίασε τις ενέργειες του Βερολίνου να απαγορεύσει προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, με «ναζιστικές πρακτικές».

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το καταστήσουμε σαφές» στην Τουρκία, δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό, κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας κάνουν μαθήματα, να μας επικρίνουν», πρόσθεσε ο Άλτμαϊερ.

Χθες Κυριακή ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές πρακτικές» αφού κάποιες περιφερειακές, γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα προεκλογικές συναντήσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τουρκία στα 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

«Αν το επιθυμώ, θα έρθω στη Γερμανία», τόνισε ο Ερντογάν, «αν με σταματήσετε στην είσοδο και δεν με αφήσετε να μιλήσω, θα κάνω τον κόσμο άνω κάτω».

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την ώρα που φαινόταν ότι η ένταση αποκλιμακωνόταν το Σάββατο το βράδυ έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική».


Πηγή