Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Άναψε πάλι το φιτίλι της ιερής κόντρας Ιερώνυμου-Φίλη

«Κόκκινο πανί» αποτελεί πλέον ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης για την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Χθες σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε τον κ. Φίλη «προβληματικό άνθρωπο» και «ασυνεπή στις σχέσεις του και στα λόγια του», ενώ προειδοποίησε ότι η Εκκλησία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στο ζήτημα των Θρησκευτικών.

Μαλιστα ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τη στάση του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Πάνου Καμμένου. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για κίνδυνο αφελληνισμού και αποχριστιανισμού στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης σχολίασε το trailer της εκπομπής με τις δηλώσεις του κ. Ιερωνύμου, για να προκαλέσει την απάντηση του Αρχιεπισκόπου, διά του εκπροσώπου Τύπου Χάρη Κονιδάρη.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «δυστυχώς, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Αλλα λέει το βράδυ, άλλα το πρωί. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις και στα λόγια του. Επομένως, από μία τέτοια σχέση δεν περιμένει κανείς καλούς καρπούς». Και για να καταδείξει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Φίλη, ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε συνομιλία κατά την τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα, παρουσία του κ. Φίλη. «Συμφωνήσαμε ότι αυτή η χρονιά θα προχωρήσει όπως οι άλλες, και οι δύο επιτροπές που θα συσταθούν, Εκκλησίας και πολιτείας, θα συνεργαστούν και το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί και θα γίνει πράξη για τον επόμενο χρόνο. Ξέροντας όμως και τον χαρακτήρα του υπουργού μας, τον ρώτησα μπροστά στον πρωθυπουργό, “κ. υπουργέ, έχετε να μας πείτε κάτι δικό σας;” Και μου απάντησε πανηγυρικά: “Εχουμε μπροστά μας τον πρωθυπουργό, ακούμε τι λέει. Ο υπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο παρά υλοποιεί τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, άρα θα προχωρήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο”. Ε, δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα. Τόσο, που αισθάνθηκα άσχημα κι εγώ και τα μέλη της επιτροπής όταν πήγαμε στη Σύνοδο, να τους έχουμε πει άλλα πράγματα και να ακούγονται άλλα. Στη διαμαρτυρία μας απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού και μας λέει “μην ακούτε· αυτά που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις”».

 

Ο κ. Ιερώνυμος επαίνεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο για τη στάση του κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα: «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, ευθείς. Είπε “αν μου πείτε Μακαριώτατε, … εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί”. Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από τον διάλογο –σχεδόν μετά δακρύων– αν δεν βρούμε λύση, γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση». Επίσης συνεχάρη τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τη στάση του στην υπόθεση της Παναγίας της Τήνου. «Ολόκληρη ιστορία ποιος θα πάρει το παγκάρι της Ευαγγελιστρίας Τήνου. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το ΚΚΕ και ο κ. Κουτσούμπας. Και τον συγχαίρω. Είπε “δεν μπορώ να καταλάβω ένα κομμουνιστικό κόμμα, μία Αριστερά, τι δουλειά έχει στο παγκάρι της Εκκλησίας;”».

Ο κ. Φίλης, με βάση το trailer της εκπομπής, δήλωσε: «Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο στον Αη Στράτη να λέει ότι “δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει” και ότι “τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος”. Σήμερα μαθαίνω ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό… Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Αη Στράτη. Αλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική». Και ο κ. Κονιδάρης του απάντησε: «Ο κ. Φίλης υποπίπτει για μία ακόμη φορά σε έναν ακόμη πειρασμό και πάλι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι τέτοιο το αντικληρικαλιστικό πείσμα του, ώστε αυτός που κατά δήλωσή του “δεν σκοπεύει να ακολουθήσει” σπεύδει να κάνει δήθεν συναινετικές δηλώσεις, προτού καν ακούσει τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, έναν υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι υβριστικές για την Εκκλησία και την προσφορά της στο έθνος και στον λαό μας δηλώσεις του είναι ακόμη νωπές».


Πηγή