Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Άσκηση «Αινείας 2023», ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, στη Χαμολιά Βραυρώνας [εικόνες]

Η άσκηση «Αινείας 2023» για την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Χαμολιάς Βραυρώνας (Αν. Αττική), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατά την άσκηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας ελέγχθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και ενδυναμώθηκε η συνεργασία και η επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων.

Εκτός του ΠΣ συμμετείχαν η Γενική Επιθεώρηση Δασών Αττικής, το δασαρχείο Πεντέλης, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, η ΚΕΔΕ, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και μέλη εθελοντικών ομάδων.

Πατούλης: Βασικό μας εργαλείο η πρόληψη

Την άσκηση άνοιξε με χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, ενώ την έναρξή της κήρυξε ο Νίκος Πασσάς, αν. προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε το συντονισμό και την εκπαίδευση «κλειδιά» για μια αποτελεσματική διαχείριση κρίσης, τονίζοντας:

«Στόχος μας μία ασφαλής και ανθεκτική Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τη δουλειά μας, συνεπικουρώντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής, με βασικό μας εργαλείο την πρόληψη.

Η διενέργεια των ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές τις μάχες κανείς δεν περισσεύει».

Ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τα εθελοντικά σώματα για τη συμβολή τους, στο θέμα της πρόληψης αλλά και της κατάσβεσης. Ενημέρωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί και με άλλα εργαλεία για την διευκόλυνση του και όπως είπε «θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας».

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Β. Κόκκαλης στο χαιρετισμό του επισήμανε πως αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» για την περιφέρεια «η πρόληψη και ενημέρωση για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας» και αναφέρθηκε στις σαφείς κατευθύνσεις που έχει δώσει «ο περιφερειάρχης στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα ενισχύσουν τον συντονισμό και την διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των δασών μας».


Πηγή