Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Έκκληση προς την Ουάσινγκτον για διατήρηση της οικονομικής στήριξης στον αγώνα κατά του AIDS

Οι διοργανωτές της διεθνούς διάσκεψης έρευνας για το AIDS, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στο Παρίσι, κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτο χρηματοδότη του αγώνα κατά της επιδημίας, να συνεχίσουν την χορήγηση της χρηματικής βοήθειας που απειλείται από τις δημοσιονομικές περικοπές του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Αμερικανοί αντιπροσωπεύουν σημαντικά κονδύλια στον τομέα αυτόν και έχουμε ανάγκη να παραμείνουν», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αντίθετη περίπτωση, αυτό θα μεταφρασθεί σε νεκρούς και αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποίησε.

Η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί στον αγώνα κατά του AIDS δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την έρευνα. «Οποιαδήποτε περικοπή στην χρηματοδότηση θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο αυτή», είπε.

Εξι χιλιάδες ειδικοί για το AIDS θα βρίσκονται στο Παρίσι μέχρι την Τετάρτη για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έρευνα εν μέσω ανησυχιών για την μείωση της χρηματικής υποστήριξης του αγώνα κατά του HIV κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, τα κυβερνητικά κονδύλια μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 -στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015- σύμφωνα με την Kaiser Family Foundation.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αγώνα κατά του AIDS: η συμβολή τους αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της διεθνούς κυβερνητικής χρηματοδότησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει περικοπή δαπανών αυτών στον προϋπολογισμό του 2018, που συζητείται στο Κονγκρέσο, κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Health Gap.

«Πρέπει να μειώσουμε την χρηματοδότηση πολλών προγραμμάτων υγείας, ανάμεσά τους και ορισμένα που αφορούν το AIDS, θεωρώντας ότι άλλοι χορηγοί οφείλουν να αυξήσουν την συμβολή τους», έγραψε ο Τραμπ τον Μάιο στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

«Αυτήν την εβδομάδα θα δείξουμε ότι οι επενδύσεις στον αγώνα κατά της επιδημίας δεν είναι χαμένοι: αυτά τα χρήματα δεν είναι χαμένα, σώζουν ζωές», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ.

«Σπάμε την σπονδυλική στήλη της επιδημίας. Είναι μία στιγμή που δεν μπορούμε να την αφήσουμε να περάσει», δήλωσε από την πλευρά του ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της Onusida που θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη των προγραμμάτων καταπολέμησης του AIDS στο αμερικανικό Κονγκρέσο.

localStorage.clear();


Πηγή