Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Έκτακτα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον -Αυξάνονται οι έλεγχοι στα σύνορα, πώς θα έρχονται οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα [βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ

Σφίγγουν οι έλεγχοι των ταξιδιωτών και αυξάνονται τα κλιμάκια ΕΟΔΥ και Αστυνομίας, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Με μοριακό έλεγχο (PCR test) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για τον κορωνοϊό, θα επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα, ηλικίας άνω των 5 ετών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση για τον κορωνοϊό το απόγευμα της Πέμπτης (16/12), η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε πως η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Πρόκειται για έκτακτο μέτρο και θα ισχύει την περίοδο των γιορτών, ενώ, όπως τόνισε, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Στα 17 τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα -Σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί

Παπαευαγγέλου: «Η Όμικρον θα επικρατήσει, όσοι έχετε νοσήσει πρέπει να εμβολιαστείτε»

Αυξάνονται οι έλεγχοι στα σύνορα

Επίσης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σκοπός των έκτακτων μέτρων είναι να καθυστερήσει η είσοδος της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό «σφίγγουν» οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι οποίοι θα γίνονται όλο το 24ωρο, και αυξάνονται τα μεικτά κλιμάκια ΕΟΔΥ και Αστυνομίας σε Προμαχώνα, Ευζώνους, Κακαβιά, Κρυσταλλοπηγή, λιμάνια και αεροδρόμια.

Πάντως, όσον αφορά στη διάρκεια των ελέγχων, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα κρατήσουν και μετά το πέρας των εορτών, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε, το απόγευμα της Πέμπτης (16/12) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, πως η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει.

«Από τα νέα δεδομένα για την Όμικρον, είναι σαφές πως βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μεταδοτικότητά του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Είναι σαφές ότι επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν και θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Υπενθυμίζεται πως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια περασμένης ενημέρωσης για την πανδημία, είχε αναφέρει πως «είναι θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον».

«Η επέκταση του στελέχους εκτός της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένη, με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του Δέλτα να αυξάνεται ημέρα με την ημέρα», είχε δηλώσει.


Πηγή