Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ένας νεκρός από τα βίαια επεισόδια στη Βιρτζίνια

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς, που διαδήλωναν κατά εκδήλωσης διαμαρτυρίας ακροδεξιών οργανώσεων στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Σάρλοτσβιλ.

«Είμαι αγανακτισμένος και αποτροπιασμένος από το γεγονός της πρόσκρουσης του οχήματος που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων» έγραψε αρχικά ο Μάικ Σίγκνερ σε μήνυμα στο Twitter.

«Είμαι συντετριμμένος που μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε» ήταν το tweet που ανήρτησε ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης μισή ώρα αργότερα.

Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ λευκών εθνικιστών και αντιδιαδηλωτών, την ώρα που η τοπική αστυνομία και ο κυβερνήτης κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα επεισόδια στη Βιρτζίνια προκάλεσαν μάλιστα και την παρέμβαση της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Σε μήνυμά της στο Twitter, έγραψε: «Η χώρα μας ενθαρρύνει την ελευθερία του λόγου, αλλά ας επικοινωνήσουμε χωρίς μίσος στις καρδιές μας. Κανένα καλό δεν βγαίνει από την βία».

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Μακόλιφ είχε απηύθυνε χθες έκκληση προς τους κατοίκους να μην προσέλθουν σε αυτή τη συγκέντρωση.

«Πολλοί άνθρωποι αναμένονται (το Σάββατο) στο Σάρλοτσβιλ θέλοντας να εκφράσουν ιδέες που πολλοί άνθρωποι, περιλαμβανομένου εμού, θεωρούν απαίσιες. Εφόσον το κάνουν ειρηνικά, είναι δικαίωμά τους» είχε υπογραμμίσει.

Οι αρχές φοβούνταν ότι χιλιάδες μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ακτιβιστές αντιφασιστικών οργανώσεων θα έρχονταν σε αντιπαράθεση σε αυτή την εκδήλωση, που ονομάστηκε «Unite the Right Rally».

virg3 virg2 virginia

localStorage.clear();


Πηγή