Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ένταση μεταξύ Ρωσίας-Αρμενίας: Η Μόσχα κατηγορεί το Γερεβάν για τη διακοπή των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Αρμενία για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην πιο πρόσφατη ένδειξη έντασης ανάμεσα στις συμμάχους Μόσχα και Γερεβάν για το θέμα αυτό.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνομιλίες με στόχο τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αποσχισθέντα θύλακα διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά με κυρίως αρμενικό πληθυσμό.

Κατά τον περασμένο μήνα, Αζέροι που ισχυρίζονταν ότι είναι ακτιβιστές για το περιβάλλον, μπλόκαραν τις μεταφορές κατά μήκος του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, με το Γερεβάν να το χαρακτηρίζει αποκλεισμό με τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Το Μπακού λέει ότι οι διαδηλωτές έχουν νόμιμες ανησυχίες ως προς την παράνομη αρμενική εξόρυξη και αρνείται ότι η περιοχή τελεί υπό αποκλεισμό.

Ρωσία: Καλεί την Αρμενία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ρωσία κατηγόρησε την Αρμενία για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και έκανε έκκληση προς το Γερεβάν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε την θέση του Γερεβάν όταν οι επίσημες δηλώσεις διαφέρουν τόσο σημαντικά”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια είπε ότι η απόφαση του Γερεβάν να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα “μας εμπόδισε να συζητήσουμε για την ειρηνευτική συμφωνία” και πρόσθεσε: “Αν οι Αρμένιοι εταίροι μας ενδιαφέρονται ειλικρινά να λύσουν αυτά τα προβλήματα…τότε είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε”.

Έντονη η ενόχληση του Γερεβάν με τη Μόσχα

Αξιωματούχοι στο Γερεβάν είναι σφόδρα ενοχλημένοι με τη Ρωσία –τυπικά σύμμαχο μέσω μιας συνθήκης αμοιβαίας νόμιμης άμυνας– επειδή δεν έκανε περισσότερα για να τερματίσει τον αποκλεισμό.

Στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2020, η Ρωσία ανέπτυξε ένα ειρηνευτικό απόσπασμα στην περιοχή και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία κατά μήκος του διαδρόμου Λαχίν που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία λέει ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τηρεί τη συμφωνία αυτή και θέλει οι Ρώσοι, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, να κάνουν περισσότερα για να εκδιώξουν τους διαδηλωτές. Η Μόσχα ανέφερε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.


Πηγή