Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έρχεται με άγριες διαθέσεις η κακοκαιρία «Φίλιππος»: Μπόρες χιονιού ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα που φέρνει από την Τετάρτη (9/3) ο «Φίλιππος», σύμφωνα με όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Φίλιππος» αναμένεται να φέρει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας βροχές, καταιγίδες, χιόνια και χιονόνερο. Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων, ενώ με τη σειρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε οδηγίες προς τους πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13/3).

Καιρός-Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» -Πού θα χτυπήσει

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες -Τι να προσέχουμε ενόψει των έντονων φαινομένων

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ενώ τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία σε πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 3 βαθμούς), 3 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 3 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 0 έως 7 βαθμούς), 7 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 4 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 10 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες αναμένονται στην Αττική. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικό χιονόνερο ή πρόσκαιρη χιονόπτωση τις πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ.

ΕΜΥ: Πώς θα εκδηλωθεί η κακοκαιρία «Φίλιππος» ανά περιοχή

Κακοκαιρία προβλέπει στη χώρα και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε πεδινές περιοχές Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 03 με 05 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 12 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αττική

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια κυρίως στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Από το βράδυ στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο και από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη του καιρού σε ορίζοντα εβδομάδας

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (9/3) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Πέμπτη (10/3) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Χιόνια και το Σαββατοκύριακο

Την Παρασκευή (11/3) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13/3) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Αρναούτογλου: Μπόρες χιονιού στην Αττική

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου, ο καιρός χαλάει ξανά, με το «μενού» να περιλαμβάνει βροχές και καταιγίδες, ενώ έρχονται και χιόνια. Μάλιστα, χιονοπτώσεις να αναμένονται και στην Αττική σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων. Η επιδείνωση φέρεται να συντελείται από το Σάββατο (12/3), ενώ αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, με βάση όσα είπε στο δελτίο καιρού στην ΕΡΤ3, την Τετάρτη (9/3) αναμένονται έντονα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, ενώ μόνο σε Ιόνιο και Ήπειρο δεν θα εμφανιστεί κάτι πέρα από συννεφιές τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιόνια και βροχές, ενώ στην Αττική θα σημειωθούν φαινόμενα μόνο τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί, ενώ από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα περάσουν κάποια σύννεφα, δίνοντας βροχές και χιονοπτώσεις.

Στη Θεσσαλία, στη Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στην Πελοπόννησο θα βρέξει, αλλά μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενούν. Το βράδυ, αναμένονται χιόνια στα πεδινά της Χαλκιδικής, στη Μαγνησία, στη βορειοανατολική Στερεά, στα βόρεια της Αττικής, αλλά και την κεντρική-βόρεια Εύβοια.

Στην Αττική από το πρωί θα έχουμε συννεφιά και τοπικές βροχές, αλλά και χιόνια πάνω από 300-400 μέτρα. Από το μεσημέρι θα επικρατήσει συννεφιά και από το βράδυ ξανά δεν αποκλείεται να χιονίσει στα βορειοανατολικά του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι μπόρες χιονιού θα εμφανιστούν ακόμη και στα 200 μέτρα υψόμετρο και ίσως επηρεάσουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας προς το ξημέρωμα της Πέμπτης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη και στην κεντρική Μακεδονία από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα έχουμε χιονοπτώσεις, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα σταματήσουν τα φαινόμενα. Η θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς.

Πέμπτη (10/3) και Παρασκευή (11/3) αναμένεται κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα προγνωστικά δεδομένα σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου δείχνουν επιδείνωση από το Σάββατο (12/3), με χιονοπτώσεις σε όλη σχεδόν την Στερεά, όπως στην Αττική.

Οι συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος», η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο, και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.


Πηγή