Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Έρχεται την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

Δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, το Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο κ. Συλλούρης θα έχει συνάντηση στη Βουλή των Ελλήνων με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Βούτση. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα του «φακέλου της Κύπρου», όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης στην «Καθημερινή» Κύπρου, σημειώνοντας ότι το κύριο θέμα είναι η έκδοση του υλικού από τον «φάκελο της Κύπρου», η οποία μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ή νωρίτερα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε προαναγγελθεί από τον κ. Βούτση, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο, όταν παρέλαβε την ψηφιοποίηση των εγγράφων του φακέλου, η οποία έγινε από την κυπριακή Βουλή. Επίσης, οι πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων θα συζητήσουν λεπτομέρειες κοινών δράσεων που θα οργανωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Την Παρασκευή στις 19:00 ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής θα είναι ο ομιλητής σε εκδήλωση, που διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και η Πρεσβεία της κυπριακής Δημοκρατίας, στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, με θέμα «ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στη σύγχρονη εποχή. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο περιβόητος «φάκελος της Κύπρου» είναι συγκεντρωμένα έγγραφα με ρήτρα εμπιστευτικότητας της Βουλής των Ελλήνων. Πιο συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου 1986 ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 31 Οκτωβρίου 1988. Στο διάστημα αυτό η αρμόδια επιτροπή που αποτελείτο από 30 μέλη από όλα τα κόμματα της Βουλής εκείνης, πραγματοποίησε πάνω από 150 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν συνολικά 131 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ζώντες τότε αρχιπραξικοπηματίες.  Το σύνολο των εγγράφων, που έχει μείνει γνωστό ως «φάκελος της Κύπρου» και αριθμεί πάνω από 20.000 σελίδες φυλάσσεται σε κιβώτια στο αρχείο της Βουλής.

localStorage.clear();


Πηγή