Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Έτινγκερ: Απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, αλλά οφείλουμε να το αποδεχθούμε

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ μία ευκαιρία να συνεχίσει τη διατλαντική σύμπραξη και οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νίκη του «τουλάχιστον ήταν συνετές», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

«Φυσικά και είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι για το αποτέλεσμα, αλλά οφείλουμε να το αποδεχθούμε», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο Deutschlandfunk. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στον Τραμπ και «στην, ελπίζω, επαγγελματική του ομάδα» μία ευκαιρία να συνεχίσει την διατλαντική σύμπραξη με βάση κοινές αξίες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έβριθε από σφοδρή ρητορική, έλλειψη σεβασμού και ψέματα.«Τώρα πρέπει να δούμε αν όλα αυτά θα ξαναρχίσουν και οι πρώτες δηλώσεις του Τραμπ, τουλάχιστον ήταν συνετές», είπε.

Συνάντηση Τραμπ-Άμπε στις ΗΠΑ

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε θα επιδιώξει να καλλιεργήσει καλές προσωπικές σχέσεις στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Ο Άμπε θα συναντήσει τον Τραμπ την επόμενη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, πριν από το ταξίδι του στο Περού, για την Διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού.

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Τόκιο δήλωσε ότι οι δύο άντρες έχουν ήδη συνομιλήσει στο τηλέφωνο, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη διμερή συνεργασία ασφάλειας Ιαπωνίας-ΗΠΑ, για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.


Πηγή