Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Έτρεχε προς τη Νότια Κορέα ενώ οι στρατιώτες της Βόρειας τον πυροβολούσαν

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ένας Βορειοκορεάτης που «λιποτάκτησε» και δέχθηκε τουλάχιστον πέντε σφαίρες στην αυστηρά φρουρούμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο στρατιώτης πέρασε στην πλευρά της Νότιας Κορέας στην «κοινή ζώνη ασφαλείας» στο χωριό Πανμουνζόμ.

Ο άνδρας οδήγησε μέχρι τη ζώνη αλλά στη συνέχεια έπρεπε να συνεχίσει την πορεία με τα πόδια όταν του έσκασε ένα λάστιχο, όπως ανακοίνωσε η Σεούλ.

Οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας τον πυροβόλησαν τουλάχιστον 40 φορές, αλλά εκείνος κατάφερε να διασχίσει την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη και βρέθηκε κάτω από έναν σωρό φύλλα.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι λιποτακτούν κάθε χρόνο από τη Βόρεια στη Νότια Κορέα, αλλά πολύ λίγοι επιλέγουν την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, που είναι από τις πιο καλά φρουρούμενες λωρίδες γης στον κόσμο.

«Μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε συνέλθει και χρειαζόταν υποστήριξη αναπνοής, όμως η ζωή του μπορεί να σωθεί» τονίζει η Νότια Κορέα σε ανακοίνωσή της.

Οι γιατροί αφαίρεσαν πέντε σφαίρες από το σώμα του, αλλά υποπτεύονται πως ακόμα δύο έχουν μείνει μέσα.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, περισσότεροι από 30.000 Βορειοκορεάτες έχουν λιποτακτήσει στη Νότια Κορέα από το τέλος του πολέμου στη χερσόνησο, το 1953.

Οι περισσότεροι φεύγουν μέσω Κίνας, που έχει και το μεγαλύτερο σύνορο με τη Βόρεια Κορέα και θεωρείται πιο απλή δίοδος από τη βαριά φρουρούμενη Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. Ωστόσο, η Κίνα θεωρεί τους λιποτάκτες παράνομους μετανάστες και συχνά τους επαναπατρίζει με τη βία.

Η κορεατική υπηρεσία του BBC μίλησε σήμερα με έναν άνδρα του οποίου η σύζυγος και ο 4χρονος γιος είναι σε κέντρο κράτησης στην Κίνα και αναμένεται να επαναπατριστούν στη Βόρεια Κορέα. Απευθυνόμενος στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο άνδρας απηύθυνε έκκληση οι κινεζικές αρχές να τους κρατήσουν ζωντανούς και να τους στείλουν στη Νότια Κορέα, καθώς αντιμετωπίζουν είτε την εκτέλεση είτε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, εάν επιστρέψουν στη Βόρεια.

localStorage.clear();


Πηγή