Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Έως τις 7 Απριλίου οι εισφορές εργοδοτών για «μπλοκάκια»

Προθεσμία έως την Πέμπτη 7 Απριλίου έχουν οι εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών για να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και να καταβάλουν τα 2/3 των συνολικών εισφορών, καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να δώσει νέα μικρή παράταση.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει, έως την ίδια ημερομηνία, να τα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι. Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας, στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται ηλεκτρονικά οι συμβάσεις των αντισυμβαλλόμενων μερών (εργοδοτών και εργαζομένων) στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με έως δύο εργοδότες, αλλά και η αργοπορημένη έκδοση των πακέτων κάλυψης για μια σειρά ασφαλισμένους μισθωτούς οδήγησαν το Ταμείο στη συγκεκριμένη απόφαση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής εισφορών Ιανουαρίου είναι η 7η Απριλίου για τους μισθωτούς ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΤΣΑΥ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και τους ασφαλισμένους με δελτία παροχής υπηρεσιών με έως δύο εργοδότες. Επίσης, για τους εργοδότες που απασχολούν δικηγόρους με έμμισθη εντολή, εξαιτίας της μη έκδοσης της απαιτούμενης εγκυκλίου, παρατείνεται η προθεσμία πληρωμών έως 28/4/2017.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες έχουν την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για τον Φεβρουάριο έως τις 13/4/2017, καθώς η προθεσμία για τις εισφορές Ιανουαρίου έληξε χθες.

Τέλος, παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2017 για την καταβολή των εισφορών έτους 2016 αποφασίστηκε για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς.

Εν τω μεταξύ, εγκύκλιος των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθορίζει το ύψος των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται οι εισφορές στο Δημόσιο, τις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις αλλά και το ποσοστό των εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, όπως αυτές διαμορφώνονται από το τρέχον έτος και έως το 2020.
Έντυπη


Πηγή