Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

«Ήμουν τόσο αδύναμη, δεν μπορούσα να κρατήσω πια αγκαλιά το κοριτσάκι μου»

Το φονικό τσουνάμι που έπληξε το περασμένο Σάββατο τις ακτές της Ινδονησίας, άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Μια μητέρα που γλίτωσε από τα ορμητικά νερά περιγράφει στο BBC News Ινδονησίας τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε όταν έχασε την 5χρονη κόρη της από την αγκαλιά της.

Η Εmilia είχε αγκαλιά την κόρη της όταν το τσουνάμι έφτασε στη στεριά και άρχισε να σκορπά το θάνατο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

«Ήμουν τόσο αδύναμη, είχα χάσει τη δύναμή μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω… Δεν μπορούσα πια να κρατήσω την κόρη μου. Την άρπαξα από τη μπλούζα, αλλά το κύμα την πήρε μακριά», λέει από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται.
Η μικρή αγνοείται. Η Emilia και ο σύζυγός της γλίτωσαν καθώς τα κύματα τους έσπρωξαν στη στεριά. «Το παιδί μου δεν έχει βρεθεί ακόμα… Το μοναχοπαίδι μου», λέει γεμάτη απόγνωση.

Η οικογένεια ζούσε στο νησί Σεμπέσι το οποίο βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Κρακατάου. Είναι ένα από τα νησιά που επλήγησαν περισσότερο από το τσουνάμι.

Η επόμενη μέρα για την οικογένεια, όπως και για εκατοντάδες άλλες οικογένειες, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα πρέπει να διαχειριστούν τις απώλειες αλλά και να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν μιας και το βιός τους έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Δεν έχουμε σπίτι, που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας; Δεν έχουμε ιδέα τι είδους βοήθεια πρέπει να ζητήσουμε», λέει χαρακτηριστικά η Nursanah, μια άλλη γυναίκα που σώθηκε από το τσουνάμι, στο BBC News Ινδονησίας.

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 430 νεκροί και περισσότεροι από 150 αγνοούμενοι. Τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι έμειναν στο δρόμο, ενώ οι διασώστες αγωνίζονται να προσεγγίσουν απομακρυσμένες περιοχές που έχουν πληγεί από το τσουνάμι. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε προσωρινά καταλύματα όπως τζαμιά και σχολεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας, Νουγκρόχο, το τσουνάμι προκλήθηκε από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Κρακατάου και επιδεινώθηκε από ένα ασυνήθιστα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου.

Η Ινδονησία βρίσκεται στο Δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού, μια περιοχή που πλήττεται συχνά από σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 ρίχτερ που σημειώθηκε στη νήσο Σουλαουέζι προκάλεσε τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Παλού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή