Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αβραμόπουλος: Η ασφάλεια και η μετανάστευση αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ και των ΗΠΑ

Aναφερόμενη στην επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι η Wall Street Journal (WSJ), γράφει πως «ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση θα παροτρύνει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τη σχέση που έχουν εδώ και δεκαετίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου, ο κ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη WSJ, τονίζει ότι «η ασφάλεια και η μετανάστευση αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Η μακρόχρονη σχέση μας βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινούς στόχους για το παρόν και το μέλλον». Επίσης, επισημαίνει: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές και απαιτούν κοινές λύσεις».

Αναφερόμενος στο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να εξισώνουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους τρομοκράτες», ξεκαθαρίζοντας πως «η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία και την τρομοκρατία στις χώρες τους. Τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν καλύτερη πληροφόρηση για όσους φτάνουν στα εδάφη τους πριν ή όταν διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «το ανοικτό πνεύμα και η ανεκτικότητά μας δεν θα πρέπει να λειτουργούν εις βάρος της ασφάλειάς μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 πρέπει να συνεχισθεί και να εμβαθύνει. Σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων ο επίτροπος απαντά ότι «η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή  και Ακτοφυλακή, το σύστημα Εισόδου-Εξόδου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS), οι συστηματικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται, πλέον, σε όλους όσοι διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας, καθώς και το σύστημα PNR,  θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων και στον αποκλεισμό κάθε πιθανού κινδύνου. Έχουμε, επίσης, βελτιώσει τη διασύνδεση των πληροφοριακών μας συστημάτων».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι θα συζητήσει με τον κ. Κέλι και το «ζήτημα της επίτευξης πλήρους αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».


Πηγή