Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αβραμόπουλος: Η παραγωγή ναρκωτικών αυξάνεται

Μιλώντας για τη νέα Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε εισαγωγικά πως «σήμερα, χάρη στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, παρουσιάζουμε τις πλέον πρόσφατες τάσεις σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη. Το έργο του εκτιμάται ιδιαίτερα και αναγνωρίζεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των απειλών και των κινδύνων από τα ναρκωτικά συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και για εμένα προσωπικά», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, που συμπλήρωσε:

«Στη φετινή έκθεση περιλαμβάνονται θετικά αλλά και ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Η διαθεσιμότητα παραμένει υψηλή και η παραγωγή αυξάνεται. Το πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια των πολιτών, και ιδιαίτερα για τη νεολαία μας. Μια τέτοια μακροχρόνια απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν όλοι συνεργαστούμε στην Ευρώπη καθώς και με τους διεθνείς εταίρους μας», διεμήνυσε ο Επίτροπος.

Αναλυτικά από την έκθεση προκύπτει πως «όσον αφορά στις νέες ψυχότροπες ουσίες (NPS), υπάρχουν μερικές ενδείξεις βελτίωσης: για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ρυθμός παραγωγής νέων ουσιών έχει μειωθεί. Το 2017, 51 νέες ουσίες ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα 5 χρόνια, όπου είχαν σημειωθεί επίπεδα ρεκόρ, περίπου 100 νέες ανιχνέυσεις κάθε χρόνο για το 2014 και το 2015. Οι ουσίες που ανιχνεύονται εμφανίζονται όλο και πιο ισχυρές και συνεπώς επικίνδυνες. Για αυτό, συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα σε περίπτωση ανίχνευσης νέων ουσιών, φυσικά με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Η νομοθεσία μας για τις νέες ψυχότροπες ουσίες (NPS) θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2018», εξήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος, που ανέφερε ακόμη, «θα είμαστε σε θέση να δράσουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στις απειλές που θέτουν οι νέες αυτές ουσίες. Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένος, το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά ναρκωτικών. Η παγκόσμια διάσταση του φαινομένου αυτού παρουσιάζεται, για παράδειγμα, με την αυξημένη παραγωγή ηρωίνης και κοκαΐνης στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, και τον ρόλο που παίζουν σήμερα οι αγορές ναρκωτικών στην Ευρώπη στην παραγωγή και την εξαγωγή συνθετικών ναρκωτικών. Ένα άλλο παράδειγμα της αυξανόμενης παγκόσμιας και ταχέως μεταβαλλόμενης φύσης του προβλήματος των ναρκωτικών είναι η αύξηση των πωλήσεων ναρκωτικών ουσιών στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του dark web.

Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσαμε στη Λισαβόνα μια πολύ χρήσιμη κοινή έκθεση της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας σχετικά με τη λειτουργία των dark net αγορών, τις απειλές που θέτουν για την υγεία και την ασφάλεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην Ευρώπη. Αυτές είναι προκλήσεις όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε με έμφαση ο Δ. Αβραμόπουλος,

Ως εκ τούτου, συμπέρανε, «διατηρούμε τακτικό διάλογο για το ζήτημα των ναρκωτικά με χώρες εκτός της ΕΕ και παρέχουμε υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα σημαντικών προγραμμάτων εξωτερικής συνεργασίας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ενόψει της επόμενης τροποποίησης της παγκόσμιας πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά το 2019, η ΕΕ συνεργάζεται εντατικά με τους διεθνείς εταίρους της.

Όπως προείπα, η συνεργασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κινδύνων που ενέχουν τα παράνομα ναρκωτικά. Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι τελωνειακές αρχές από όλη την Ευρώπη, η Επιτροπή, οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς οργανώνουν τακτικές κοινές ημέρες δράσης που, κατά το παρελθόν, οδήγησαν στην κατάσχεση και δήμευση ναρκωτικών, αλλά πυροβόλων όπλων, λαθραίων τσιγάρων, παραποιημένων και άλλων παράνομων εμπορευμάτων, καθώς και στη σύλληψη των εν λόγω εγκληματιών.

Επομένως», κατέληξε, «η καλύτερη λύση είναι οι συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης των ναρκωτικών. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση φαινομένου των ναρκωτικών αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας: νομοθεσία, επιχειρησιακές δράσεις, εποικοδομητικές συνομιλίες με τρίτες χώρες και διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.

localStorage.clear();


Πηγή