Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Αγριεύει η κατάσταση στην Καταλονία με φωνές για «πραξικόπημα» στο απαγορευμένο δημοψήφισμα

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για ολόκληρη την Ισπανία. Οι Καταλανοί έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής της Ισπανίας, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη.

Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελόνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, Ισπανός διπλωμάτης έριξε λάδι στη φωτιά.

Ο Ισπανός πρέσβης στη Βρετανία, Carlos Bastarreche, δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα αυτό είναι ένα χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας», προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την έκβαση της όλης διαδικασίας, η οποία, ως γνωστόν, έχει απαγορευτεί από την ισπανική κυβέρνηση.

 

Την ίδια ώρα, η Ισπανία είναι κυριολεκτικά κομμένη στα δύο ενόψει του δημοψηφίσματος.

Spain Catalonia

Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της θέλουν να οργανώσουν σήμερα Κυριακή στην Καταλονία.

«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της πόλης, ενώ μερικοί προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.

Από την πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα στο επίμαχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχουν κλείσει.

Μόνο «μερικά» εν δυνάμει εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από ανθρώπους που θέλουν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να εφαρμόσει τη δικαστική εντολή που απαγορεύει τη χρήση δημοσίων κτιρίων για την προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τους τόνους της αντιπαράθεσης προσπάθησε να ρίξει ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ. Ζήτησε μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη, την παραμονή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην περιφέρειά του, το οποίο έχει απαγορευθεί από την κεντρική κυβέρνηση.

«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

H Καταλονία μοιάζει με καζάνι που βράζει ενόψει του -απαγορευμένου- δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής. Όπως ανακοίνωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, η αστυνομία θα απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία τα οποία έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλιστα, η απομάκρυνσή τους θα γίνει s;hmera, ανήμερα του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πώς θα τους απομακρύνει, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Αυτή η τελευταία αναφορά από πλευράς κυβέρνησης εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο θα εξελιχθούν ομαλά οι εκκενώσεις των σχολείων, καθώς οι Καταλανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μη φύγουν από αυτά, την ίδια στιγμή που η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή χιλιάδες αστυνομικούς για να αποφευχθούν παρατράγουδα.

Όσον αφορά τους εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους στο αυριανό δημοψήφισμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

localStorage.clear();


Πηγή