Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Αγωνία για τους πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Αυστραλίας που έκλεισε

Με προβλήματα υγείας παλεύουν τώρα οι πρόσφυγες σε κέντρο κράτησης της Αυστραλίας, στην Παπούα Νέα Γουινέα, οι οποίοι αρνούνται να το εγκαταλείψουν παρότι έχει κλείσει.

Το Σαββατοκύριακο, όπως γράφει το BBC, ένας πρόσφυγας κατέρρευσε με πόνους στην καρδιά και χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ώρες πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Το νοσοκομείο, όπως είπαν, δεν είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να του παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια και τον έστειλε πίσω.

Περίπου 600 άνθρωποι ζουν πλέον χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τροφή και τρεχούμενο νερό, στο κέντρο κράτησης του νησιού Μάνους.

Το κέντρο έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου, όπως πολλοί από όσους ζούσαν εκεί αρνούνται να το εγκαταλείψουν ή να εγκατασταθούν αλλού, φοβούμενοι επιθέσεις από τους ντόπιους.

Στους περισσότερους έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Οι δικηγόροι τους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζητούν να παρασχεθούν εκ νεόυ οι βασικές υπηρεσίες του κέντρου.

«Ορισμένοι από τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο έχουν άμεσες ιατρικές ανάγκες, οι οποίες δεν ικανοποιούνται. Η κατάσταση στο κέντρο του νησιού Μάνους συνεχίζει να είναι δύσκολη σε ό,τι αφορά το φαγητό και το νερό» ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

pgubq6w6

Ο Ιρανός πρόσφυγας και δημοσιογράφος Behrouz Boochani περιέγραψε την κατάρρευση ενός πρόσφυγα, το Σαββατοκύριακο: «Όταν έχασε τις αισθήσεις του… δεν είχαμε ρεύμα κι έτσι όλα ήταν σκοτεινά και οι πρόσφυγες τρομοκρατήθηκαν. Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα» είπε στο BBC.

Επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με πολλές οργανώσεις, ζητώντας βοήθεια, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορούν να βοηθήσουν εφόσον αρνείσαι να εγκαταλείψεις το κέντρο».

Σύμφωνα με τις αναφορές, στο κέντρο ζουν άνθρωποι με λοιμώξεις κι ένας άνδρας με νεφροπάθεια.

ffsfs

Η Αυστραλία έκλεισε την περασμένη Τρίτη το κέντρο κράτησης, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Παπούας Νέας Γουινέας που έκρινε τη μονάδα αντισυνταγματική. Όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε οι υπηρεσίες διακόπηκαν και οι πρόσφυγες κλήθηκαν να μετακινηθούν σε άλλες υποδομές στο νησί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη». Χθες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απέρριψε την προσφορά από τη Νέα Ζηλανδία να φιλοξενήσει 150 από τους πρόσφυγες. Το επιχείρημα της κυβέρνησης της Αυστραλίας ήταν πως αυτό θα ενθαρρύνει τους λαθροδιακινητές.

localStorage.clear();


Πηγή