Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αζοφστάλ: Ουκρανός πιλότος περιγράφει τις επιχειρήσεις εκκένωσης – «Ζήσαμε μια αληθινή κόλαση»

Την απίστευτη εμπειρία του από την εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ, αποκάλυψε Ουκρανός πιλότος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιότητα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ο Ουκρανός πιλότος, έδωσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την συμμετοχή του στην επιχείρηση εκκένωσης του εργοστασίου χάλυβα στο Αζοφστάλ.

«Ζήσαμε μια πραγματική κόλαση»

Χωρίς δισταγμό ο Ουκρανός πιλότος, το όνομα του οποίου για λόγους προστασίας και ασφάλειας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, τόνισε ότι η όλη επιχείρηση ήταν «ένα ταξίδι στην κόλαση».

«Έπρεπε με κάθε τρόπο να παραδώσουμε προμήθειες στους αμάχους που ήταν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο. Εκτός από τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζαμε, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ενημερωνόμασταν καθημερινά για τις επιχειρήσεις λίγες ώρες προτού πραγματοποιηθούν», τονίζει ο πιλότος.

«Εφιάλτης τα αντιαεροπορικά πυρά»

Όπως δήλωσε ο πιλότος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η αντιαεροπορική άμυνα και τα ρωσικά πυρά που στόχευαν συνεχώς τα ελικόπτερα που επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο γύρω από το εργοστάσιο.

«Υπήρχαν τουλάχιστον τρία στρώματα αντιαεροπορικών πυρών, που έκανε την πτήση σχεδόν ακατόρθωτη», είπε.

Θυσία στο καθήκον

Μάλιστα, σε μια από τις πτήσεις επιστροφή στο καταφύγιο της Μαριούπολης για να παραδώσει είκοσι τραυματίες στρατιώτες που είχε παραλάβει από το Αζοφστάλ, το ελικόπτερό του χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω αναγκαστική προσγείωση. Με χτυπημένο κινητήρα κατάφερα να παραδώσω τους ανθρώπους που μετέφερα σώους στον χώρο που ήταν ασφαλές να προσγειωθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζελένσκι: «Ήρωες οι πιλότοι – Αγνόησαν τον θανάσιμο κίνδυνο»

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, συνολικά έγιναν επτά επιχειρήσεις από στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-8, με τους πιλότους να χαρακτηρίζονται «ήρωες».

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήρε τη γενναιότητα των πιλότων τονίζοντας ότι «συμμετείχαν εθελοντικά αν και γνώριζαν ότι έθεταν τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο».


Πηγή