Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αθώος τελικά ο «θάνατος του Στάλιν»

Η ρωσική εισαγγελία ολοκλήρωσε τους ελέγχους που αφορούσαν τη βρετανική σατιρική ταινία «Ο Θάνατος του Στάλιν», του Αρμάντο Γιανούτσι, η προβολή της οποίας είχε απαγορευθεί με απόφαση του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν βρήκε κάποιους λόγους ώστε να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Αλεξάντρ Μπούξμαν.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα γενικά» δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Μπούξμαν. Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που το τελικό πόρισμα της εισαγγελίας είναι θετικό, η ταινία θα πάρει την άδεια προβολής.

Αλλά και η επικεφαλής του τμήματος κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού Όλγα Λιουμπίμοβα είχε δηλώσει στο TASS, ότι το υπουργείο μπορεί να δώσει την άδεια προβολής μόνο αφότου αποφανθεί η εποπτεύουσα αρχή.

«Ο Θάνατος του Στάλιν» επρόκειτο να προβληθεί στους ρωσικούς κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου. Ωστόσο λίγες μέρες πριν, μια ομάδα παραγόντων από τον χώρο του πολιτισμού, με επιστολή της στον υπουργό Πολιτισμού ζητούσε να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας.

Την επιστολή είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων οι σκηνοθέτες Νικήτα Μιχαλκόφ, Βαλντίμιρ Μπορτκό , Σεργκέι Μιρασνίτσενκο, και η κόρη του στρατάρχη Ζούκοφ, Έρα Ζούκοβα.

Μια ακόμη επιστολή είχε σταλεί από ομάδα νομικών του υπουργείου Πολιτισμού στην οποία επεσήμαναν ότι η ταινία «προσβλέπει στο να καλλιεργήσει το μίσος και την εχθρότητα, και να μειώσει την αξιοπρέπεια των Ρώσων». Σε σύντομο χρονικό διάστημα απαγορεύθηκε η προβολή της ταινίας.

Μετά την απαγόρευση της, η ταινία προβλήθηκε για μερικές μέρες στον κινηματογράφο «Πικονέρ» της Μόσχας με αποτέλεσμα να επιβληθεί στην αίθουσα πρόστιμο 280χιλιάδων ρουβλίων (4000 ευρώ).

localStorage.clear();


Πηγή