Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αισιοδοξία για απομόνωση του Βερολίνου στην κυβέρνηση

Με το βλέμμα καρφωμένο στο Βερολίνο και τις αντιδράσεις για τη στήριξη Ομπάμα για το χρέος καθώς και στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς απέναντι στο σκληροπυρηνικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται η κυβέρνηση, κάνοντας «ταμείο» για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η δυναμική και η προβολή των ελληνικών θέσεων διά στόματος Ομπάμα είναι αδιαμφισβήτητη, σημειώνουν στο Μαξίμου, με το επίδικο τώρα να είναι το κατά πόσο θα καφθούν οι αντιστάσεις της Γερμανίας που εμμένει στην εξυπηρέτηση του εσωτερικού ακροατηρίου της για το χρέος. Κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε αναφορικά με την «παγκόσμιας σημασίας επίσκεψη Ομπάμα», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πως η σημαντικότερη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση, «κάνατε μεταρρυθμίσεις, ώρα να δούμε το χρέος», αντί της προηγούμενης θέσης, «κάντε μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει και η ρύθμιση για το χρέος».

Την ίδια ώρα, η διελκυστίνδα μεταξύ των δανειστών για πρώτη φορά γέρνει σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων, τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο newsbeast, παραπέμποντας στην ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα, το μανιφέστο κατά της λιτότητας από την Κομισιόν διά του Πιερ Μοσκοβισί και το «παράθυρο» για ελάφρυνση των πλεονασμάτων και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως η αναστροφή του κλίματος στους συσχετισμούς σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας (ενδεικτικά ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει και το 2016 με οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης), ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο προσεχές δίμηνο «φωτιά».

Ως εκ τούτου, οι χθεσινές παρεμβάσεις έγιναν αποδεκτές με χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, παρά την έμμεση απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Μπαράκ Ομπάμα πως «ελάφρυνση του χρέους αποτελεί κακή υπηρεσία για την Ελλάδα». Και τούτο διότι το μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη εμφανίζει μία δυναμική ικανή να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών θέσεων, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την αναχώρηση Ομπάμα για το Βερολίνο.

Στην Ηρώδου Αττικού συνεχίζουν να πορεύονται με χρονοδιάγραμμα το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που αποτελεί και το σημείο τριβής με το Βερολίνο. Για να υπάρχει ο «καθαρός διάδρομος» για το χρέος, το οποίο θα ανοίξει το παράθυρο για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, στο κυβερνητικό επιτελειο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να έχει κλείσει σε επίπεδο staff level agreement στις επόμενες 11 ημέρες, μέχρι την 28η Νοέμβρη, προκειμένου να έρθει από θέση ισχύος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών η Αθήνα, με βασικό αίτημα το pacta sunt servanta που υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα.

Αναφορικά δε με τις κατηγορίες της ΝΔ και το επιχείρημα που προβάλλει πως το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από την επτάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στο newsbeast έκανε λόγο για απολύτως ψευδές επιχείρημα. Στηλίτευσε την αλλαγή στάσης της ΝΔ που πλέον τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ενώ μέχρι πρότινος διεμήνυε πως είναι βιώσιμο και υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης για την πέμπτη αξιολόγηση που έκανε η κυβέρνηση από το Γενάρη του 2015, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά «εάν έκλεινε την αξιολόγηση η προηγούμενη κυβέρνηση θα σήμαινε 10 δισ. μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί πως για αυτό το λόγο και δεν το έπραξε.


Πηγή