Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τσιόδρας για κορονοϊό: Η απώλεια όσφρησης ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια

Αισιοδοξία Τσιόδρα: Αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό σε πειραματόζωα

Αισιόδοξος για ένα εμβόλιο, το οποίο είχε αποτελέσματα σε πειραματόζωα, εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

«Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην προστασία πειραματοζώων. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη εμβολίου σε πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με μεγάλη δόση και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να μολυνθούν με κορονοϊό δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.

Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων» ανέφερε.

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, είπε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού στην κοινότητα.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και για αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6.000-7.000 ζωές στην Αμερική από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Για το αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κος Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.

Ογδόντα πέντε ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 15 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 σχετίζονται με αθροίσεις κρουσμάτων υπό διερεύνηση.

Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.678, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 603 σχετίζονται με ταξίδι και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 33 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 148 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα πέντε άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Πηγή