Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αιχμές Ζελένσκι κατά Σολτς: Να αποφασίσει αν η Γερμανία είναι με τη Ρωσία ή με την Ουκρανία

Αιχμές κατά της στάσης που τηρεί ο Όλαφ Σολτς στον πόλεμο της Ουκρανίας, άφησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλώντας τον Γερμανό καγκελάριο να δείξει περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τον Σολτς ότι ανησυχεί υπερβολικά για τις επιπτώσεις από τη Ρωσία.

Ο Όλαφ Σολτς έχει επικριθεί επανειλημμένα ότι δεν κράτησε αρκετά ισχυρή στάση εναντίον της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ζελένσκι: Η Γερμανία να αποφασίσει αν είναι με την Ουκρανία ή με τη Ρωσία

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται «βεβαιότητα» από τον Σολτς ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία.

«Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν: δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από εικασίες ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα μπορούσε να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου την Πέμπτη.

Πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία

Σε ένα τέτοιο σκηνικό ο ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντρι Μέλνικ, αμφισβήτησε τη γερμανική «κουλτούρα καλωσορίσματος», δηλώνοντας ότι πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία.

«Οι περισσότεροι Ουκρανοί φεύγουν από τη Γερμανία. Και νομίζω ότι πρέπει να σκεφτείτε τους λόγους. Νομίζω επίσης ότι είναι ξεκάθαρο γιατί δεν θέλουν να μείνουν εδώ» δήλωσε ο κ. Μέλνικ, μιλώντας στην τηλεόραση της BILD.

Νωρίτερα, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, κατηγόρησε και πάλι τη Γερμανία για ολιγωρία στην αποστολή βαρέων όπλων στη χώρα του, τονίζοντας ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποσχέσεις του».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεφθεί το Κίεβο θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι σημειώνεται πρόοδος σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων αλλά και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορές σε ΜΜΕ για επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο

Για επικείμενη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Κίεβο έχουν κάνει λόγο δημοσιεύματα εφημερίδων, όπως της γερμανικής «Bild am Sonntag» και της ιταλικής «La Stampa», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου, έγραψε η εφημερίδα «Bild am Sonntag», επικαλούμενη γαλλικές και ουκρανικές κυβερνητικές πηγές.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters: «Δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικρίνει και τον Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της στάσης του απέναντι στη Ρωσία.

Το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας θα μεταβεί στο Κίεβο

Πάντως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στο Κίεβο την Πέμπτη. «Δεν το επιβεβαιώνουμε ακόμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Σολτς δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με κριτική από το εξωτερικό για την προσεκτική στάση του αναφορικά με την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως άρματα μάχης και πυροβόλα, ενώ αναγκάστηκε να απορρίψει κριτική, σύμφωνα με την οποία δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη ηγεσία.


Πηγή