Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ακάρ: Συνολικά 260.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στη βόρεια Συρία μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη»

Συνολικά 260.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στη ζώνη στη βόρεια Συρία στην οποία η Τουρκία πραγματοποίησε τη διασυνοριακή επιχείρησή της με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείρησή της αυτή το 2016 για να εκδιώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG από τα σύνορά της με τη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την υποστηριζόμενη αυτή από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακή. Η επιχείρηση τερματίστηκε το 2017.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Ορισμένοι Τούρκοι τους θεωρούν οικονομικό βάρος και απειλή για τις δουλειές τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχουν κάνει για τις υποδομές και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, περίπου 260.000 Σύροι πολίτες έχουν επιστρέψει στην περιοχή της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη», σημείωσε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ θα συνεχιστούν έως ότου η, όπως είπε, τρομοκρατική απειλή στο τουρκικό έδαφος τερματιστεί. Ο Ακάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια εβδομάδα αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή με στόχο βάσεις των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Την Τρίτη, ο τουρκικός στρατός σκότωσε εξάλλου 7 Κούρδους μαχητές σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε στο βόρειο Ιράκ την ώρα που αυτοί προετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση σε περιοχές στις οποίες βρίσκονται τουρκικές βάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού στο Twitter.

localStorage.clear();


Πηγή