Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ακόμη μια χαμένη χρονιά;

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση -1,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 και -1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Στο σύνολο του περασμένου έτους καταγράφεται οριακή ύφεση, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ήδη από τις αρχές τις χρονιάς η επιχειρηματική κοινότητα, προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία δεν συνάδουν με τους αισιόδοξους στόχους για ανάπτυξη το 2017.

Οι αρνητικές επιδόσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην παράταση της εκκρεμότητας ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Το κλίμα αβεβαιότητας προκαλεί πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς, ενώ καθυστερεί και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Το αποθαρρυντικό περιβάλλον επιδεινώνεται περαιτέρω από την εξοντωτική φορολογία, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα υπερβεί το 60% του εισοδήματος των Ελλήνων, εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και της επιβολής μιας σειράς νέων φόρων και τελών.

Κάθε ελπίδα για ανάπτυξη τη φετινή χρονιά στηρίζεται στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να υπάρξει εκ μέρους των δανειστών μια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, είναι άμεση ανάγκη η αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Κυβέρνηση και δανειστές οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε το 2017 να μην είναι μια ακόμη χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος


Πηγή