Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Αλλάζει γραμμή ο Σολτς: Έτοιμος να στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σημαντική αλλαγή από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που φαίνεται έτοιμος να υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα εκταμιεύονται στα κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις. Έτσι, στο περιθώριο συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, ο Σολτς παρουσιάστηκε ανοιχτός στη χρήση ευρωομολόγου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη στάση της καγκελαρίας.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη G7 και Ζελένσκι αύριο, μετά τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων

Γερμανία – φυσικό αέριο: Η επιτροπή ειδικών υπέρ εφάπαξ καταβολής στα νοικοκυριά και μιας μείωσης της τιμής

Η αλλαγή στη θέση της Γερμανίας προκύπτει μετά από την κριτική που δέχτηκε από άλλους ηγέτες ότι το εθνικό σχέδιο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στο μπλοκ.

Οι εκκλήσεις των χωρών της ΕΕ για δράση πιέζουν τον Σολτς για το ευρωομόλογο

Η έκδοση ευρωομολόγου θα αντιπροσώπευε μια δραματική αλλαγή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει απωθήσει τέτοια μέτρα. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να περάσει η ΕΕ έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα SURE της ΕΕ από την εποχή της πανδημίας -το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων- θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προσχέδιο για ένα νέο εργαλείου κοινής χρηματοδότησης.

Πιθανόν στα πρότυπα του προγράμματος για την πανδημία το ευρωομόλογο για την ενεργειακή κρίση

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες οποιουδήποτε νέου προγράμματος, αλλά πιθανότατα θα ήταν μικρότερο από το ευρω-ομόλογο των 724 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναπτύχθηκε το 2020 για την COVID-19 και συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεφόμενων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

Την Παρασκευή στην Πράγα, πάντως, ο Σολτς απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Γερμανία θα υποστήριζε έναν ακόμη γύρο έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντ’ αυτού, επεσήμανε τα ακόμη αχρησιμοποίητα δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί διαθέσιμοι πόροι», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.


Πηγή