Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν βλέπουν δύο «άνθρωποι του Τραμπ»

Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν βλέπουν να πλησιάζει δύο πρόσωπα, που συνδέονται στενά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Κογκρέσου Νιουτ Γκίνγκριτς και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εξόριστης αντιπολίτευσης του Ιράν, ενώπιον χιλιάδων Ιρανών αντικαθεστωτικών στο Παρίσι, οι Γκίνγκριτς και Τζουλιάνι εκτίμησαν επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν τις προσπάθειες να περισώσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 και να συνεχίσουν κάποιες τουλάχιστον δοσοληψίες με την Τεχεράνη, παρά τις επαπειλούμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις.

«Ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή είναι να αντικατασταθεί η δικτατορία από μια δημοκρατία, κι αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός μας» δήλωσε ο Γκίνγκριτς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ελευθερώστε το Ιράν», την οποία οργάνωσαν παρατάξεις της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους ήταν και οι Μουτζαχεντίν του Λαού, οργάνωση που έχει κηρυχθεί παράνομη στο Ιράν.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος της κυβέρνησης Τραμπ, ο Γκίνγκριτς δήλωσε ότι η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη θα «εορταστεί» στην Ουάσινγκτον και τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της ιδέας να δοθούν όπλα στην ιρανική αντιπολίτευση. Έκρινε ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρέπει να βασιστεί στην επιβολή κυρώσεων, μετά την αποχώρηση της χώρας του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία που είχαν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το 2015. Άσκησε κριτική στη συμπεριφορά των χωρών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα οι εταιρείες τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

«Χρειάζεται μια εκστρατεία για να ντροπιαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν θέλουν να υποστηρίξουν την ελευθερία και τη δημοκρατία» είπε ο Γκίνγκριτς. «Εμμένουμε στο ότι πρέπει να επιβάλλουν και αυτές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν.

Ο Τζουλιάνι από την πλευρά του κάλεσε σε μποϊκοτάζ των εταιρειών που «συνεχίζουν να συναλλάσσονται με αυτό το καθεστώς». «Είμαστε η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου (…) κι αν σου κόβουμε την πρόσβαση καταρρέεις» είπε και πρόσθεσε πως όποιος «νομίζει ότι οι αγιατολάδες είναι έντιμοι άνθρωποι είναι παλαβός».

«Είναι κλέφτες. Αυτούς ενισχύει η Ευρώπη, φονιάδες, υποστηρικτές της τρομοκρατίας. Αντί να αδράξουν την ευκαιρία να τους ανατρέψουν, οι Ευρωπαίοι είναι πλέον αυτοί που τους υποστηρίζουν» επέμεινε ο δικηγόρος του Τραμπ.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γκίνγκριτς και Τζουλιάνι προστέθηκαν στους Αμερικανούς πολιτικούς, όπως για παράδειγμα του νυν Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, που πηγαίνουν και συχνά εκφωνούν λόγους, στην ετήσια συγκέντρωση των εξόριστων Ιρανών αντιπολιτευόμενων σε προάστια του Παρισιού τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων την παράταξη Μουτζαχεντίν του Λαού, την οποία είχε εντάξει στη μαύρη λίστα το 2002. Οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο το 2012.

localStorage.clear();


Πηγή