Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου, ως τις εκλογές: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει το απόγευμα στον Ιωάννη Σαρμά

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Σαρμά, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Νωρίτερα οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση που είχαν με την κυρία Σακελλαροπούλου, επιβεβαιώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα αλλά και η ανάγκη για πρόσωπα κοινής αποδοχής στα κρίσιμα υπουργεία.

Την Πέμπτη στις 16:00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Σαρμάς -Ποιοι θα μπουν υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναλαμβάνει νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει τα «κλειδιά» από το Μέγαρο Μαξίμου στον κ. Σαρμά ώστε να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ όπως είναι γνωστό ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς θα ορκιστεί αύριο Πέμπτη στις 16:00.

Τα πρόσωπα που θεωρούνται πιθανό θα πλαισιώσουν τον Ιωάννη Σαρμά στην υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι άνθρωποι εγνωσμένου κύρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο πρέσβης ε.τ. και συγγραφέας Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο κ. Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

 Ο πρέσβης ε.τ. και συγγραφέας Βασίλης Κασκαρέλης
Ο πρέσβης ε.τ. και συγγραφέας Βασίλης Κασκαρέλης

Για το κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Παρασκευόπουλου και του Αλκιβιάδη Στεφανή, Στρατηγός ε.α και πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας από το 2019 εώς το 2021.

Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2019 εώς το 2021
Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2019 εώς το 2021 / Φωτογραφία: Intime

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού θα αναλάβει ο Γιώργος Κουμεντάκης.

 Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης
Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης / Φωτογραφία: Intime

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πιθανότερο σενάριο να αναλάβει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

O απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
O απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: Intime

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα τοποθετηθεί ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ.

 O Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που έχει διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ
O Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που έχει διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.

 Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου/ Φωτογραφία: Intime

Το υπουργείο Επικρατείας σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα αναλάβει ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής. Ο κ. Σκουρής είναι Έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

 Ο Βασίλης Σκουρής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου
Ο Βασίλης Σκουρής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου

Στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι και αρμόδιο για τις εκλογές, παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, η οποία είχε οριστεί ως υπηρεσιακή υπουργός για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού
Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού

Το υπουργείο Παιδείας πιθανότατα θα αναλάβει ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας.

Ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας
Ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας

Δείτε το ρεπορτάζ από την ΕΡΤ με τα επικρατέστερα ονόματα που θα απαρτίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση


Πηγή