Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αμανατίδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ιράν και Ευρώπης

Στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί (Hassan Rouhani), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην ισλαμική συμβουλευτική συνέλευση στην Τεχεράνη, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Αμανατίδης είχε κατ’ ιδίαν ωριαία συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, αρμόδιο για τις υποθέσεις Αμερικής και Ευρώπης, Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί (Majid Takht -A- Ravanci), κατά την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του Προέδρου Ρουχανί «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας, με τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία, που συνδέει τους δύο μας λαούς».

Επίσης, ο κ. Αμανατίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Ιράν και Ευρώπης, σε θέματα ενέργειας, οικονομίας και εμπορίου», ενώ προσέθεσε ότι ο «οδικός χάρτης (road map) που συμφωνήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη θα λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο για τη διμερή μας συνεργασία».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογούνται πάνω από 4.000 χρόνια, παράλληλα με την έμφαση στον διαπολιτισμικό διάλογο και τη βαθιά διαχρονική συνεργασία, μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως ένα μεγάλο βήμα έγινε στον διάλογο που έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο στην πρώτη συνάντηση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Κοτζιά, και τόνισε ότι το Ιράν συμμετείχε ενεργά σε αυτό, υπογράφοντας και τη «Διακήρυξη των Αθηνών».

«Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τις υπάρχουσες ευκαιρίες αμοιβαίας συνεργασίας σε σειρά τομέων» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

localStorage.clear();


Πηγή