Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ανάκαμψη της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις -Οι δύο παράμετροι στη μάχη για τους αναποφάσιστους

Σταδιακή επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στους αναποφάσιστους και ανάκτηση μέρους των απωλειών που είχε καταγράψει μετά το δυστύχημα στα Τέμπη καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, όπως αποτυπώνεται στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες.

Ίδια εικόνα υπάρχει και στα focus groups που διενεργεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, που σήμανε επί της ουσίας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Δύο είναι οι παράμετροι στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο κυβερνητικό επιτελείο. Πρώτον, ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση δεν αποτυπώθηκε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, η ΝΔ παραμένει πλειοψηφικό ρεύμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αυξήσει το εκλογικό του ακροατήριο. Δεύτερον, βελτίωση παρουσιάζεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων δημοσκοπήσεων τόσο ως προς την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία όσο και ως προς την σύγκριση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για ανάκτηση των ποσοστών που χάσαμε», επισημαίνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, τονίζει όμως ότι «καταγράφεται αλλαγή του κλίματος υπέρ της κυβέρνησης». Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω όσο κυλούν οι μέρες και καταλαγιάσει η οργή και ο θυμός. «Ένα τμήμα των ψηφοφόρων θα επανακάμψει», σημειώνει η ίδια πηγή, όταν τεθούν σκληρά τα διλήμματα και παρουσιαστούν οι θέσεις των κομμάτων για μία σειρά από κρίσιμα για τους πολίτες ζητήματα.

ΝΔ: Ικανοποίηση από τη νέα δημοσκόπηση της PULSE

Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ που δημοσιεύτηκε χθες και σύμφωνα με την οποία η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της κατά μία μονάδα σε σχέση με την μέτρηση του Μαρτίου. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 31% από 30% και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει σταθερός στο 26% διαμορφώνεται στις 5 μονάδες. Σαφές προβάδισμα καταγράφει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα «ποιον θα ήταν καλύτερο να έχει η χώρα πρωθυπουργό μετά τις εκλογές». Το 36% δηλώνει ότι θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ενώ δεν παρουσιάζει απήχηση πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό καθώς συγκεντρώνει 11%, ενώ «κανένας» απαντά το 24%.

Η οικονομία απασχολεί περισσότερο τους πολίτες

Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι τα ζητήματα της οικονομίας απασχολούν περισσότερο τους πολίτες και είναι αυτά που θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο της ψήφου τους στις επικείμενες εκλογές. Είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος κατά την προεκλογική περίοδο μιας και εκτιμά ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ασκήσει μία πολιτική μείωσης των φόρων, ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων  με περισσότερα από 40 δισ. για να ανταπεξέλθουν στις εισαγόμενες κρίσεις και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Βασική προεκλογική δέσμευση για την επόμενη τετραετία αποτελεί η αύξηση μισθών και εισοδημάτων για την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει(STAR) ότι «ο πρωθυπουργός που μείωσε τους φόρους είναι ο πρωθυπουργός που μπορεί να επιτύχει την αύξηση των μισθών». 


Πηγή