Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

«Ανάσα» στην ενεργειακή κρίση από τη Σουηδία – Προσφέρει εγγυήσεις ρευστότητας δισεκατομμυρίων ευρώ

Εγγυήσεις ρευστότητας δήλωσε πως θα παράσχει η Σουηδία σε σκανδιναβικές και βαλτικές ενεργειακές εταιρείες, ύψους «δισεκατομμυρίων δολαρίων» σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια οικονομική κρίση που θα προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντσερσον προειδοποίησε πως η Σουηδία αντιμετωπίζει την προοπτική ενός «πολεμικού χειμώνα». Η Άντερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Στοκχόλμη δήλωσε πως οι εγγυήσεις αποσκοπούν στο να δώσουν στους ενεργειακούς ομίλους «την απαραίτητη ανάσα» και ότι υπάρχει «μια σαφής ατζέντα πολιτικής ασφάλειας πίσω από τις ενέργειες της Ρωσίας». Οι ακριβείς λεπτομέρειες των εγγυήσεων, είπε, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

«Ο ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας, πλήττει την Ευρώπη και τη Σουηδία»

Προσθέτοντας, η πρωθυπουργός της Σουηδίας ανέφερε: «Ο ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τα σουηδικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδίως στη νότια Σουηδία, η οποία εξαρτάται από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο. Αυτό απειλεί την οικονομική μας σταθερότητα. Εάν δεν δράσουμε σύντομα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές στις Σκανδιναβικές χώρες και τις Βαλτικές χώρες. Στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσαμε να πέσουμε σε οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ, η Σουηδία θα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή».

Οι εγγυήσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα και θα καλύπτουν όλους τους φορείς της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Πόλεμος νεύρων από την Gazprom

Η συνέντευξη Τύπου της Άντερσον έρχεται λίγες ώρες αφότου η Gazprom αντέστρεψε το σχέδιό της να επαναφέρει τις ροές μέσω του βασικού αγωγού φυσικού αερίου επ’ αόριστον, μια κίνηση που καταδικάστηκε από Ευρωπαίους πολιτικούς ως προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια ως όπλο.

Νωρίτερα, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom ανέτρεψε το σχέδιό της να επαναλάβει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream. Προοριζόταν να ανοίξει και πάλι σήμερα μετά από συντήρηση, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι είχε εντοπιστεί βλάβη.


Πηγή