Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή δήλωση Κοντοζαμάνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή δήλωση Κοντοζαμάνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού – Newsbeast

«Κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί τον μοριακό έλεγχο εφόσον πρέπει να τον κάνει», ανέφερε στην τοποθέτησή του από τη Βουλή ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε πριν ο υφυπουργός Υγείας δώσει το «παρών» στην καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, από όπου σημείωσε ότι «η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 87%».

«Η ιχνηλάτηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι σειράς διαδικασιών που εφαρμόζονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των κρουσμάτων και των επαφών της. Και είναι ένας από τους παράγοντες το πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης το οποίο διαθέτουμε, που μας έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής», σημείωσε από το Κοινοβούλιο ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν στην κυβέρνηση, αναποτελεσματικότητα και βαρύτατες ευθύνες, τόσο για την απαξίωση του ΕΣΥ όσο και για τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων αλλά και στους αναγκαίους μοριακούς ελέγχους για Covid-19.

«Το ΕΣΥ εξοπλίζεται και ανανεώνεται συνεχώς. Είναι σε εξέλιξη η ενίσχυση των υποδομών του σε όλη τη χώρα, με πάνω από 453 εκ. ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Και συμπλήρωσε: «Σε άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα, τα κρούσματα αυξάνονται και τα δημόσια συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Το δικό μας λειτουργεί άψογα και η ιχνηλάτηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να βλέπουμε τις στενές επαφές των κρουσμάτων ώστε να έχουμε την απαραίτητη τεκμηρίωση και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Το ΕΣΥ καλύπτει χωρίς εξαιρέσεις, δωρεάν και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τον μοριακό έλεγχο για διάγνωση του κορονοϊού, για όποιον πρέπει να τον κάνει».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, στα νοσοκομεία της χώρας. Ακόμα, κατηγόρησε τον υφυπουργό Υγείας ότι «δεν έδωσε σαφή απάντηση για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων που υπήρχε, όπως αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης» προσθέτοντας ότι «η αλήθεια όμως θα αποκαλυφθεί και δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από την ομίχλη που δημιουργεί η κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Βαρεμένος, που έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 του Αγρινίου, ενώ τόνισε την ανάγκη διενέργειας γρήγορων ιχνηλατήσεων. «Υπήρξε καθυστέρηση 6 ημερών στα αποτελέσματα 5 εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου, λένε στην ανακοίνωσή τους ότι η διασπορά έχει ονοματεπώνυμο και ζητάνε ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού», επεσήμανε ο κ Βαρεμένος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι, «σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξαν καθυστερήσεις ως και 48 ώρες για τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού». Και σχολίασε: «Σήμερα, εντός 24 ωρών έχουμε αποτελέσματα, ενώ οι ιχνηλατήσεις ξεκινούν νωρίτερα. Κανένας πολίτης που χρειάστηκε δεν έχει μείνει χωρίς προστασία και φροντίδα. Να υπενθυμίσω την κατάσταση που εμείς παραλάβαμε στο ΕΣΥ από το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έρχεστε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, να μας κουνάτε το δάχτυλο».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε την ανάγκη για άμεση συνταγογράφηση του τεστ για Covid-19 σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας ότι είναι «δυσβάσταχτο το κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια». Και πρόσθεσε: «Θα είχαμε και μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, αν κάνατε μοριακούς ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες και παιδιά».

«Το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει πλήρως τα έξοδα για όποιον χρειάζεται περίθαλψη και φροντίδα, προστασία. Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις, κάνει το μοριακό έλεγχο χωρίς κόστος. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που φέραμε τα ταχέα αντιγόνα και τώρα βλέπουμε ότι είναι και ευρωπαϊκή στρατηγική. Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα δούμε σε επίπεδο πληθυσμού πώς εξελίσσεται η πανδημία. Έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα. Κυρίως μέσω των ιχνηλατήσεων θα κάνουμε τεστ εκεί που χρειάζεται. Οι έλεγχοι θα αυξάνονται διαρκώς, γιατί υπάρχει στη χώρα μας η δυνατότητα αυτή και κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί, εφόσον πρέπει να κάνει το μοριακό έλεγχο», απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι προτελευταία στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που εκθέτουν την κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της

Σε συνέχεια των όσων έγιναν στη Βουλή, σε σχόλιο του οραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, επισημαίνεται ότι «ο κ. Κοντοζαμάνης στη Βουλή συνέχισε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα, αντί να αρθρώσει τον παραμικρό λόγο αυτοκριτικής, όπως θα περίμεναν γιατροί, ασθενείς, και γενικά το σύνολο των πολιτών.

Την ώρα που καταγράφουμε καθημερινά αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και την ώρα που οι γιατροί στις ΜΕΘ δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απελπισία τους για τις συνθήκες στο σύστημα υγείας εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας κάνει λόγο για “επιτυχή διαχείριση της πανδημίας”.

Ακόμα δεν βρήκε μια λέξη να πει κρυπτόμενος πίσω από τον κανονισμό για τις αποκαλύψεις δύο κυριακάτικων εφημερίδων ότι μέσα στο υπουργείο που διοικεί έχει στηθεί με πολιτική σκοπιμότητα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων της πανδημίας.

Πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της».


Πηγή