Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Αναγκαία η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα χωρίς να στιγματίζεται ο έντιμος επιχειρηματίας

Στις περισσότερες προηγμένες οικονομικά χώρες, ο Πτωχευτικός Κώδικας λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην εξυγίανση αλλά και στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Η Ελλάδα εμφανίζει στον τομέα αυτό σημαντική υστέρηση.

Με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις, η πτώχευση μιας εταιρείας ή φυσικού προσώπου καθίσταται μια εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρος διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας ο επιχειρηματίας αποκλείεται από την άσκηση κάθε άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι περισσότερες μη βιώσιμες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη διαδικασία εκκαθάρισης και να κάνουν το επόμενο επιχειρηματικό βήμα, ασκώντας τοξική επίδραση στην αγορά – στους μετόχους, τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους προμηθευτές τους, αλλά και για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Επιπλέον, αποθαρρύνονται οι νέοι άνθρωποι από την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση περιλαμβάνει αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αίρει μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίας και παρέχει δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες να επαναδραστηριοποιηθούν. Στα θετικά σημεία περιλαμβάνεται η θέσπιση χρονοδιαγραμμάτων και προθεσμιών για την ολοκλήρωση κάθε προβλεπόμενου δικαστικού σταδίου, με στόχο να συντομευθεί η μέχρι τώρα εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία πτώχευσης.

Εξίσου σημαντική είναι και η απαλλαγή από τις συνέπειες της πτώχευσης μετά την παρέλευση δύο ετών, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους μετόχους που επιθυμούν να δοκιμαστούν εκ νέου στον επιχειρηματικό στίβο. Θετικές αλλαγές αποτελούν, επίσης, η πρόβλεψη ενδελεχούς ελέγχου για τις δόλιες πτωχεύσεις, καθώς και το κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για την εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων, χωρίς να στιγματίζεται ο έντιμος επιχειρηματίας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλλιέργεια ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ


Πηγή